Stripauteur Jacques Tardi weigert hoogste Franse onderscheiding

02/01/13 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

De beroemde Franse stripauteur Jacques Tardi weigert met de "grootste vastberadenheid" de Orde van het Erelegioen in ontvangst te nemen.

Stripauteur Jacques Tardi weigert hoogste Franse onderscheiding

© Georges Seguin, Wikicommons

De vermaarde Franse stripauteur Jacques Tardi weigert met de "grootste vastberadenheid" de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding, met name de nationale Orde van het Erelegioen, omdat hij "een vrij man wil blijven en niet gegijzeld wil worden door eender welke macht". Dat meldde het Franse persbureau AFP.

"Ik vernam tot mijn verbazing op nieuwjaarsavond dat mij zomaar en zonder voorafgaande kennisgeving het Légion d'Honneur werd toegekend! ", onderstreept de 66-jarige auteur die net 'Ik René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag II B' (Casterman) heeft gepubliceerd, een erg persoonlijk werk, gebaseerd op de getuigenis van zijn vader. Die was krijgsgevangene in een Pools gevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Erkenning door mensen die je niet mag

"Ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid van meningsuiting en creatief denken, ik wil niets ontvangen, niet van de huidige macht, niet van eender welke andere politieke macht. En daarom weiger ik met de grootste vastberadenheid deze medaille", verklaarde Tardi in een mededeling.

"Ik blijf de instellingen bespotten. De dag dat de krijgsgevangenen worden erkend, de gefusilleerden bijvoorbeeld, wordt het misschien anders", voegde Tardi eraan toe, die ook veel over de Eerste Wereldoorlog heeft gepubliceerd bij uitgeverij Casterman ('De Grote Slachting 1914-1919', 'Loopgravenoorlog'...).

"Ik ben niet geïnteresseerd, ik vraag niets en heb niemand iets gevraagd. Je moet niet per se tevreden zijn om erkend te worden door mensen die je niet mag", besluit de tekenaar van onder meer de "De avonturen van Isabelle Avondrood". (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners