'Straf' debuut van Birger Baug

21/09/10 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

'Straf' is het debuut van de gewezen Noorse journalist Birger Baug die met Holvar Heming als hoofdpersoon meteen een nieuwe misdaadserie aankondigde.

Kort na elkaar worden in de Noorse hoofdstad Oslo drie lijken gevonden. Bjarne Rossvik ligt in het kleedhok van een openbaar zwembad. Hij blijkt gebeten door een exotische en zeldzame giftige slang. Het is een raadsel voor inspecteur Heming hoe zo een dier in Noorwegen en dan nog in een zwembad belandt. Een enkel spoor verwijst naar de dealer en pooier Bredal. Heming haat die man omdat hij hem verantwoordelijk acht voor de vroege dood van zijn zus. Later duiken nog twee andere lijken op, ook dat van Bredal.

Is er enig verband tussen de drie doden? Ze blijken meer dan twintig jaar geleden op dezelfde school te hebben gezeten. Ze vormden een groepje van vijf pubers die bekend stonden als ruwe pesters. Een van hun slachtoffers was de dertienjarige Kris die uiteindelijk zelfmoord pleegde. Heming en zijn collega Kristine Holm denken dat iemand wraak wil nemen op wat al die jaren geleden gebeurde en ze vragen zich af of de twee andere leden van het pubergroepje geen gevaar lopen vermoord te worden. Maar wie en waar zijn ze?

'Straf' is het debuut van gewezen journalist Birger Baug (41) die met Holvar Heming als hoofdpersoon meteen een nieuwe misdaadserie aankondigde. Het tweede deel verschijnt volgend jaar. Zijn debuut noemt hij een soort wraak. Hij was verontwaardigd over de dood van een Indisch jongetje dat na lang gepest te zijn zelfmoord pleegde. Het Noorse gerecht kon het duo pesters alleen vervolgen voor bedreigingen.

'Straf' werd een soort therapie om zijn verontwaardiging van zich af te schrijven. Als spilfiguur wou hij naar eigen zeggen een goed functionerende held creëren waarin zijn generatie echt kon geloven. Dus geen cynische speurder met een drankprobleem die als een eenzaat door het leven gaat. Heming is een rustige huisvader die samen met zijn vrouw drie jonge kinderen opvoedt Brigitte heeft een zware job bij de gezondheidsdienst en de twee hebben de taken zo goed als het kan verdeeld. Dat het nu en dan tot een flinke discussie komt ligt voor de hand. Uit het leven gegrepen, maar voorlopig toch niet erg overtuigend. Het lijkt erop dat Birger Baug met zijn personages nog wat op de vlakte blijft. Wat niet belet dat 'Straf' een boeiende politieroman en whodunit is. En dat Heming stilaan in de ban raakt van collega Kristine Holm. Dat belooft.

Fred Braeckman

Birger Baug, Straf, Bruna, 224p., 15 euro, ISBN 978-90-229-9575-4

Lees meer over:

Onze partners