Stoelendans bij Uitgeverij Bezige Bij

14/02/13 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

Directeur Robbert Ammerlaan trekt zich vanaf maart terug in de coulissen en uitgeefredacteur Eva Berghmans verkast opnieuw naar De Standaard.

De 69-jarige 'mister Bezige Bij' Robbert Ammerlaan zal vanaf maart De Bezige Bij enkel vanop de zijlijn nog adviseren. De Nederlandse uitgeefdirecteur Henk Pröpper gaat in samenspraak met Harold Polis en Marianne De Baere (ex-De Morgen) ook de Bezige Bij Antwerpen mee aansturen waar op haar beurt Eva Berghmans weer vertrekt naar De Standaard.

Ammerlaan heeft sinds 1999 de Bezige Bij opnieuw op de kaart gezet. Vóór zijn switch naar de Bij ontdekte Ammerlaan bij Ambo-Anthos de literaire thriller (Nicci French) én Donna Tartt. Ook John Irving zou Ammerlaan volgen naar de Bij. De laatste jaren wist Ammerlaan met zijn charmes én pro-actief beleid heel wat Nederlandstalige auteurs te overtuigen om over te stappen naar de Bezige Bij, zoals Erwin Mortier, Walter Van den Broeck en David Van Reybrouck. Vooral de degelijke (eind)redactionele omkadering bij de Amsterdamse Bij trok veel auteurs naar eigen zeggen over de streep.

Ammerlaan was de laatste jaren vooral actief als directeur-uitgever van de Vlaamse vestiging van de Bezige Bij. De Bezige Bij Antwerpen laat hij nu los, ook al blijft hij als editor at large de uitgave van kunstboeken bij Ludion en Lido nog opvolgen.

Uitgeefdirecteur Marianne De Baere - jarenlang verantwoordelijk voor de magazines én de boekenbijlage van De Morgen - zal samen met uitgever Harold Polis de bakens uitzetten bij het Vlaamse filiaal van de Bij. Henk Pröpper, die vorig jaar al aantrad bij het Nederlandse moederhuis als directeur, gaat met De Baere en Polis de synergie tussen het Nederlandse en Vlaamse uitgeefhuis proberen op te drijven.

Eva Berghmans ten slotte, die als ex-chef boeken van De Standaard sinds twee jaar onderdak was bij de Bij Antwerpen, vertrekt opnieuw naar de krant waar het voor haar allemaal begon. Vanaf 1 maart zal Berghmans, samen met journalist Filip Van Ongevalle, de dagelijkse bijlage DS2 leiden.

Frank Hellemans

Onze partners