Steven Dupré ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip

09/12/11 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Zaterdagavond reikte Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege op het Stripfestival te Turnhout de Bronzen Adhemar aan Steven Dupré uit.

Steven Dupré ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip

© Belga

De Antwerpse striptekenaar Steven Dupré heeft de Bronzen Adhemar of Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Strip 2010-2011, de hoogste onderscheiding voor het Vlaamse beeldverhaal, uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) gekregen. De uitreiking was het hoogtepunt van de feestelijke viering tijdens het tweejaarlijkse Stripfestival te Turnhout.

Aan de prijs, die al sinds 1977 wordt uitgereikt, is een beeldje van Marc Sleens Adhemar en een geldprijs van 12.500 euro verbonden. Eerder mochten onder meer Kamagurka, Merho, Jan Bosschaert en Willy Linthout al zo'n beeldje mee naar huis nemen.

Dupré maakt al een kwarteeuw strips met eigen reeksen als 'Sarah en Robin', 'Wolf' en 'Coma'. De jongste jaren werkte hij vooral in het buitenland en maakte hij strips met Didier Alcante (Interpol) en Alexandre Astier (de stripversie van het populaire Franse tv-programma Kammelott).

De jury van de Bronzen Adhemar noemt Dupré een "uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip": "Zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland". De jury waardeert de striptekenaar ook als "integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt" en looft "de constante kwaliteit van zijn oeuvre".

Onze partners