Stephen Ambrose sprak met de geest van president Eisenhower

07/05/10 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Honderden uren zou de historicus Stephen Ambrose met de Amerikaanse president Eisenhower gesproken hebben. Maar de agenda van Eisenhower spreekt dat tegen.

De vermaarde Amerikaanse historicus Stephen Ambrose (1936-2002) lijkt van zijn voetstuk te vallen. Ambrose, die biografieën over de Amerikaanse presidenten Dwight Eisenhower en Richard Nixon schreef, is ook de auteur van meer dan dertig boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder het door Spielberg verfilmde 'Band of Brothers'.

Nu heeft de Britse journalist en schrijver Richard Rayner (1955) in de 'New Yorker' (26 april) fel uitgehaald naar Ambrose, die wellicht een van de meest succesvolste schrijvers over de Amerikaanse geschiedenis was. Zijn invloed op de modale Amerikaanse burger was enorm. Het D-Day-museum in New Orleans kwam onder zijn inspiratie tot stand.

Maar hoe wetenschappelijk is Ambrose's oeuvre, moet Richard Rayner zich hebben afgevraagd. Dat voetnoten en bibliografie niet het sterkste punt van Ambrose waren, heeft de historicus zelf altijd grif toegegeven. Hij stond niet op zijn academische strepen. Maar niemand zou daarom hebben durven beweren dat Ambrose een leugenaar was. Tot Richard Rayner de resultaten van zijn onderzoek bekendmaakte.

Op instigatie van Tim Rives, de vicevoorzitter van het 'Eisenhower Presidential Center', had Rayner een onderzoek naar enkele beweringen van Stephen Ambrose over zijn contacten met 'Ike' (de bijnaam van president Eisenhower) gestart. Die research resulteerde in een artikel dat onder de titel 'Channeling Ike' in de 'New Yorker' verscheen. Het woord 'channeling' is nogal denigrerend. Het suggereert dat Ambrose spiritistische gesprekken met de geest van de Amerikaanse president Eisenhower (1890-1969) gevoerd zou hebben.

Ambrose heeft altijd volgehouden dat hij tussen 1964 en de dood van de president in 1969 honderden gespreksuren met Eisenhower heeft doorgebracht. Maar uit de agenda van Eisenhower blijkt dat Ambrose alles samen slechts vijf uur met de Amerikaanse president heeft gepraat. Ambrose noteerde dat hij Eisenhower negen keer had geïnterviewd, maar uit het bronmateriaal blijkt dat daarvan slechts twee werkelijk plaatsvonden. Op een van de dagen dat Ambrose met de president gepraat zou hebben, lag Eisenhower in het ziekenhuis. Dat weten we van Dwight Eisenhowers zoon John, nu 87 jaar, die later op die dag zijn vader bezocht. Ambrose beweerde dat hij Dwight Eisenhower op 21 oktober 1967 in Gettysburg interviewde, maar op die dag was Eisenhower met vakantie in de National Golf Club van Augusta, waar hij nog altijd was op 27 oktober 1967, de dag waarop Ambrose hem opnieuw in Gettysburg gesproken zou hebben.

Het is nu maar de vraag of Ambrose werkelijk met 'Ike' heeft gepraat over zulke uiteenlopende thema's als de spionageactiviteiten van de Rosenbergs, de Franse nederlaag in Dien Bien Phu, de nicotineverslaving van de president en de invloed van diens moeder op haar zoon.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners