Stéphane Hessel roept op tot verzet tegen Sarkozy

29/12/10 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

In dit vijftiende boekenjournaal: de memoires van een bezige bij en een eBay-koopje.

Pamflet Stéphane Hessel zorgt voor oproerHet politiek pamflet 'Indignez-vous!' van de 93-jarige Stéphane Hessel weet de Franse gemoederen te beroeren. Het pamflet was verschenen in oktober bij een klein Zuid-Frans uitgevershuis Indigène en er werden aanvankelijk slechts 6000 exemplaren van gedrukt. Het boek van 30 pagina's kent nu een onverwacht succes. Ondertussen zijn er immers 600.000 boekjes in de omloop! Daarenboven heeft Hessels geschrift de Goncourtwinnaar Michel Houellebecq met zijn 'La carte et le territoire' van de troon gestoten. In 'Indignez-vous!' zet Hessel de Fransen aan om zich te verzetten tegen Sarkozy's beleid. Hij hekelt de almaar toenemende sociale ongelijkheid, "de dictatuur" van de financiële markten, de politiek ten aanzien van de mensen zonder papieren en de Roma's. Daarbovenop zet hij de Fransen aan tot een boycot van de producten van Israël. Hessel ervaart nu heel wat tegenkanting van ondermeer Israël en antisemitische organisaties.

Manuscript van Roald Dahl verkocht op eBay Het originele manuscript van het verhaal 'The Eyes of Mr Croaker' van Roald Dahl is op eBay verkocht voor 1900 dollar (of 1437 euro). Het gaat om een verhaal van 400 woorden op twee getypte vellen. De Britse schrijver schreef het verhaaltje in 1982 voor twee Amerikaanse uitgevers, Jerry Biederman en Tom Silberkleit. De twee uitgevers hadden Dahl gevraagd om een origineel kortverhaal te schrijven. Dahls schrijfsel zou dan terechtkomen in een verzameling van korte verhalen in het boek 'The Do It Yourself Children's Storybook'. De bedoeling van het boek was dat de kinderen de gegeven verhalen zouden afwerken. Toen de plannen van het boek werden geschrapt, kwam Dahls verhaal terecht in de garage van Biedermans ouders, waar het ook werd teruggevonden. Biederman, ondertussen zelf schrijver, wil nu het boek alsnog afwerken.

Henk Hofland werkt aan memoiresDe essayist, journalist en prozaïst Henk Hofland werkt aan zijn memoires. Het eerste deel staat gepland volgend jaar te verschijnen bij De Bezige Bij en zou gaan over de periode voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Hofland was ondermeer getuige van het bombardement op zijn geboortestad Rotterdam, een gebeurtenis die in zijn memoires ongetwijfeld een belangrijke plek zal krijgen. Hofland is een gerenomeerd schrijver: in 1992 kreeg hij de Audax-columnistenprijs en in 1996 de Gouden Ganzenveer. Voorts werd hij door zijn collega's in 1999 uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw. Recent ontving hij de P.C. Hooft-prijs.

Evelien Van Oost

Onze partners