Stefan Hertmans wint Vlaamse Cultuurprijs voor de letteren - Proza

21/02/14 om 21:19 - Bijgewerkt om 21:21

Auteur Stefan Hertmans heeft met zijn roman 'Oorlog en terpentijn' de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Letteren - Proza weggekaapt.

Stefan Hertmans wint Vlaamse Cultuurprijs voor de letteren - Proza

Stefan Hertmans © Mirjam Devriendt

De Cultuurprijzen 2012-2013 worden uitgereikt aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Vlaamse cultuurlandschap. De jury loofde daarom de roman 'Oorlog en terpentijn' van winnend auteur Stefan Hertmans.

De persoonlijke roman is gebaseerd op memoires van Hertmans' grootvader Urbain Martien, een diepgelovige oorlogsheld. Hertmans beeldt zich in hoe het leven van zijn grootvader verlopen is voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Het intieme verhaal maakt zo de impact van oorlogsgeweld voelbaar voor de lezer.

Trauma overleven

Het boek over een familiegeschiedenis en een oorlog werd geloofd door de jury om de unieke plaats die het inneemt tussen de overvloed aan fictie en non-fictie die geproduceerd wordt voor de herdenking van de Groote Oorlog. De jury oordeelde dat het literair oeuvre bakens blijft verzetten en dat er geen liefdevollere manier is om de oorlog honderd jaar later te herdenken: 'Oorlog en terpentijn' gaat niet over trauma, maar over hoe men dat overleeft.

''Oorlog en terpentijn' is een ontroerend boek voor literaire fijnproevers. Maar door de grenzen in ruimte en tijd te verleggen, slaagt Hertmans erin iedereen aan te spreken en generaties met elkaar te verbinden', prees Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege de winnaar.

Mind the book

Minister Schauvliege mocht de prijs uitreiken tijdens de opening van het jaarlijkse boeken- en actualiteitenfestival 'Mind the book' in Vooruit Gent. De vierde editie van het festival loopt nog tot en met 23 februari 2014. Er wordt vooral aandacht besteed aan non-fictie met gasten als Noreena Hertz, Luke Harding, Andrew Solomon en Jonathan Holslag. Maar ook fictie is vertegenwoordigd met onder andere Chimamanda Ngozi Adichie, Kristien Hemmerechts en Gerda Dendooven.

Onze partners