Stefan Hertmans scoort met Eerste Wereldoorlog-roman

Stefan Hertmans © Michiel Leen

‘Oorlog en terpentijn’ staat op de derde plaats van best verkochte romans in Vlaanderen. Tegen ‘Gelukkige slaven’ van Tom Lanoye is natuurlijk geen kruid gewassen.

Lang geleden dat dichter-essayist én romancier Stefan Hertmans in de bestsellerlijsten van de Vlaamse boekhandel opdook. (Of is het nog nooit gebeurd?) Hoe dan ook, met ‘Oorlog en terpentijn’, de oorlogsroman met als uitgangspunt de notitiedagboekjes van zijn grootvader-frontsoldaat uit WO I, schafft Hertmans het om al meteen op plaats 3 van de hitparade binnen te komen.

Hertmans cadeau doen

Steven Van Ammel, de bevlogen boekhandelaar van het Brusselse Passa Porta, kan zijn geluk niet op en feliceert de auteur op Facebook: ‘Tientallen exemplaren verkopen op de dag dat het boek verschijnt, het komt voor. De dagen nadien de eveneens nagelnieuwe Lanoye het nakijken geven, dat komt al minder vaak voor. Een week na verschijnen klant na klant die het boek “nóg eens komt kopen om cadeau te doen”…dat is geleden van ‘Sprakeloos’ van -euh- Lanoye.’

Natuurlijk dat Tom Lanoye de hitparade aanvoert met zijn roman ‘Gelukkige slaven’ die verleden week als op commando door elk medium werd gehypet. Ondertussen is de ‘Vijftig tinten’-trilogie blijkbaar nog altijd niet grijs gedraaid, want prominent aanwezig in de tweede helft van deTop 10.

Natte dozen

Ook Marnix ‘Natte dozen’ Peeters en Dimitri ‘De laatkomer’ Verhulst mogen niet klagen over de commerciële impact van hun schrijfsels: zij bezetten respectievelijk de plaatsen 5 en 8 in de literaire verkoopshitparade van afgelopen week. En natuurlijk is daar weer die dekselse Herman ‘Qualastofont’ Brusselmans die met zijn halfjaarlijkse worp ook van de partij is.

De Top 10 van best verkochte literaire boeken, zoals aangeboden door GfK Retail and Technology Benelux Division Belgium in samenwerking met Boek.be

Top 10 Literatuur
1 Gelukkige slaven Tom Lanoye Uitgeverij Prometheus
2 En uit de bergen kwam de echo Khaled Hosseini De Bezige Bij
3 Oorlog en terpentijn Stefan Hertmans De Bezige Bij
4 Het gouden licht Santa Montefiore Meulenhoff Boekerij
5 Natte dozen Marnix Peeters De Bezige Bij
6 De qualastofont Herman Brusselmans Uitgeverij Prometheus
7 Vijftig tinten grijs E.L. James Uitgeverij Prometheus
8 De laatkomer Dimitri Verhulst Atlas-Contact
9 Vijftig tinten vrij E.L. James Uitgeverij Prometheus
10 Vijftig tinten donkerder E.L. James Uitgeverij Prometheus

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content