Speciale Hugo Claus veiling op 8 april

07/04/14 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Het was 5 april precies 85 jaar geleden dat schrijver, kunstenaar en filmmaker Hugo Claus werd geboren. Speciaal ter gelegenheid van zijn 85e geboortedag organiseert veilinghuis Catawiki een Hugo Claus veiling met boeken, kunstwerken en foto's. Erg bijzonder is een aantal prachtige bibliofiele uitgaven die in zeer beperkte oplage zijn verschenen.

Speciale Hugo Claus veiling op 8 april

Hugo Claus © Belga

Een van de topstukken uit de veiling is een bibliofiele uitgave van het gedicht 'Cobra'. Op dit stuk wordt op dit moment al ruim 700 euro geboden. Deze luxe editie uit 1992 is verschenen in een oplage van slechts 5 exemplaren.

Ook bijzonder is een origineel draaiboek van de film 'Dorp aan de rivier' waarvoor Claus het scenario schreef. Waarschijnlijk is dit het enige overgebleven draaiboek van de film.

Uiteraard ontbreekt ook Claus zijn bekendste werk 'Het verdriet van België' niet. Zo wordt er onder andere een gesigneerde eerste druk uit 1983 in de veiling aangeboden.

Topstuk van de veiling is echter een kunstwerk van Claus uit de begin jaren zestig. Veilingmeester Heine Scholtens van Catawiki verwacht dat dit werk tussen de 3.000 en 5.000 euro zal opleveren. Inmiddels is er al 2.000 euro geboden.

Veel belangstelling

Scholtens geeft aan dat er veel belangstelling is voor de veiling. 'Het komt vaker voor dat er bijzonder werk van Hugo Claus op een veiling wordt aangeboden, maar 50 items tegelijk zie je zelden. Er zijn in Vlaanderen, maar ook in Nederland veel verzamelaars van het werk van Hugo Claus en er wordt dan ook druk geboden'.

De Hugo Claus veiling eindigt dinsdagavond 8 april vanaf 20.00 uur. De veiling is te bekijken op www.catawiki.nl/hugoclaus.

(MS)

Lees meer over:

Onze partners