'Sorry! Ik ben Duits. Een Strijdschrift'

06/07/11 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Vandaag in het boekenjournaal: nieuw leven voor het politiek pamflet, Kleine Luisterboekenfestival, megathriller 'No rest for the dead'

'Sorry! Ik ben Duits. Een Strijdschrift' blaast politiek pamflet nieuw leven in.

Detlef Gürtler, schrijver van 'Sorry! Ik ben Duits. Een Strijdschrift', laat er geen twijfel over bestaan: Duitsland vervult zowel op politiek als op economisch vlak een voortrekkersrol in Europa. Dat komt omdat Duitsers denken dat ze de beste zijn. Gürtler excuseert zich daarvoor en doet vier voorstellen om Europa van het Duitse juk te bevrijden.

De Hamburgse uitgeverij Murmann wil met 'Sorry! Ik ben Duits. Een strijdschrift' het politiek pamflet als literair genre opnieuw lanceren. In een moderne uitvoering weliswaar. Het boek verschijnt niet alleen in papieren versie, maar ook als e-boek en dit in zeven verschillende talen: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Nederlands en Turks.

'De combinatie van boek en e-boek schept nieuwe mogelijkheden. Op deze manier kan een uitgeverij de boeken van haar auteurs snel en efficiënt over de hele wereld verspreiden', meent uitgever Sven Murman.

Luisteren naar een boek

In de Oostenrijske gemeente Nikolsdorf in Oost-Tirol vindt van 21 tot en met 25 september het vierde Kleine Luisterboekenfestival plaats. De bedoeling is niet zelf met je neus in de boeken te zitten, wel te luisteren. Vijf dagen lang worden in verschillende contexten verhalen gebracht.

Op 21 september zorgt een literaire wandeling met voorleespauzes voor vertelsels van Oost-Tiroolse auteurs. Een literaire fietstocht wordt op 24 september georganiseerd. 22 september staan er luisterboekenworkshops met Monika Röth en Günter Rubik op het programma. Till Firit, oprichter van luisterboekenuitgeverij Mono, leest Fjodor Dostojewski tijdens een live-performance op 23 september.

Thrillerklepper met 26 auteurs

Spannende boeken zijn helemaal in. Dat heeft Andrew Gulli, redacteur van een tijdschrift over misdaadthrillers, goed begrepen. Hij vroeg initieel 12 detectiveauteurs een hoofdstuk te schrijven voor een megathriller. Toen dat geen samenhangend verhaal opleverde deed hij beroep op nog eens 14 bestsellerschrijvers. Onder hen onder meer Jeffery Deaver, Alexander McCall Smith en Kathy Reichs.

Na vier jaar ligt 'No rest for the dead' eindelijk in de winkel. Het boek gaat over John Nunn die twijfelt of de vrouw die hij liet veroordelen voor moord ook werkelijk schuldig is.

De opbrengst van het boek gaat naar een leukemiestichting. (zie ook Nu.nl en De Papieren Man). (IP)

Onze partners