Snoecks 2012 met 2 covers én apps

Guido Lauwaert kreeg de nieuwe Snoecks in avantpremière te zien, met 2 covers en apps zowaar: afijn, lang leve Brazilië (zie foto).

Nog voor het vallen van de bladeren ligt de jaarlijkse Snoecks in het nest. Een ritueel dat nu al haast 90 jaar stand houdt. En elk ritueel heeft zijn traditie. Die van Snoecks is de variatie van aanbod en inhoud en vrouwelijk schoon. Gaandeweg is er wel variatie op de variatie gekomen, maar mondjesmaat. De blik en de tong van de Snoeckvanger mag niet beschadigd raken. De hoofdredacteur, tevens, om het met de woorden van Karel Boorman in ‘Lijmen’ van Willem Elsschot te zeggen, chef Buitenland, chef Binnenland, chef Cultuur, chef Sport en chef Erotica, zijnde Geert Stadeus heeft wel begrepen dat ook de Snoecks niet alleen de traditionele evolutie zijn part en deel moet hebben, maar dat ook de progressieve zijn rol wil spelen en liefst op het voorplan.

De variatie zal dus meer zijn dan het omgooien van de geijkte artikels. Niet langer, ‘De naakten van fotograaf X munten uit door hun gedurfde kadrering vertrekkende vanuit een tot de verbeelding sprekende expositie van de vrouwelijke kroonjuwelen, waar de kijker een jaar lang genot aan beleeft. Om een jaar later te verschijnen als, ‘Vanuit een tot de verbeelding sprekende expositie van de vrouwelijke kroonjuwelen, munten de naakten van fotograaf Y uit door hun gedurfde kadrering, waar de kijker een jaar lang genot aan beleeft.’ Om het jaar daarop het jaarboek te halen als, ‘Waar de kijker een jaar lang genot aan beleeft, zijn de naakten van fotograaf Z die door hun gedurfde kadrering uitmunten, vanuit een tot de verbeelding sprekende expositie van de vrouwelijke kroonjuwelen.’

Nee, beste lezer, de variatie op de variatie zal grondiger zijn, echter zonder dat geraakt wordt aan de vrouwelijke kroonjuwelen. Voor de eerste maal in zijn geschiedenis zal er één Snoecks maar met twee verschillende covers verschijnen. ‘Het is de bedoeling om met die dubbele cover de diversiteit van Snoecks beter in de kijker te plaatsen,’ laat de hoofdredacteur ons weten. Dat de uitgever een nieuwe markt zoekt zal zeker meegespeeld hebben in de keuze van een andere cover. Je hebt nu eenmaal mensen die de Snoecks zeer genegen zijn, maar niet houden van een blote borst op hun salontafel. Of op hun nachttafel. Er zijn namelijk poetsvrouwen die in paniek slaan als ze zoiets ontdekken en een wenk in de vorm van een wens vermoeden van de heer des huizes en op de vlucht slaan met de stofvod voor de mond.

Niet helemaal zeker of die zedige cover zal aanslaan, is de kuise versie voor de Vlaamse markt bestemd en zal in een beperkte oplage verschijnen. De pikante cover heeft een foto van de Duitse fotograaf Marc Collins van het Braziliaanse fotomodel Analu Campos, de zedige een opvallend beeld uit de krabbenvissersreportage van Corey Arnold die zelf gaat vissen in Alaska.

Maar Snoecks 2012 biedt meer dan de coolste fotografie alleen. De lezer zal kennismaken met de opmerkelijke architectuur van Shigeru Ban en de videokunst van Tony Oursler. Hij zal meegevoerd worden naar de lancering van een Astra satelliet en de noeste arbeid van stoere krabbenvissers op de Beringzee. De Verenigde Staten zoals de lezer ze nooit eerder zag, worden belicht via portretten van Mark Laita. Hij fotografeerde aparte Amerikanen in hun bizarre wereldje. Noord-Amerika lijkt wel de hoofdrol te spelen van de nieuwe Snoecks. Magnumfotograaf Alec Soth brengt de kleine kantjes van de States groots in beeld. Daarnaast zijn er de kleurrijke verhalen van Alex Prager en het verval van Detroit na het vertrek van de auto-industrie. Los daarvan krijgt u van de Belgische Magnum-fotograaf Carl De Keyzer een voorsmaakje van zijn nieuwste internationale project, waarmee hij groots uitpakt in de zomer van 2012.

Een werkelijk grote nieuwigheid is de app als het multimedia-gedeelte van de nieuwste editie. Vanaf 14 oktober staat die online. Dat wil zeggen dat je er extra’s (denk aan het bonusmateriaal dat je bij de film krijgt bij veel dvd-releases) op ziet die aansluiten bij de artikels. Van de installaties van videokunstenaar Tony Oursler (die ooit samenwerkte met David Bowie) kan het jaarboek op papier één stilstaand beeld tonen. Oursler toont aan dat app onderwerpen doet kiezen die anders het jaarboek niet halen, omdat je met foto’s een onvolledig beeld geeft. De app laat zien hoe de kunstwerken bewegen en klinken in drie korte filmpjes. Fotografe Autumn Sonnichsen heeft dan weer een grappig making of filmpjes gemonteerd. Van de schilder en fotograaf Martin Eder – lid van een gothic metal band – wordt een videoclip getoond.

Kortom, voortaan kan Snoecks video- en performancekunst ‘in beeld’ brengen. Of het beeld van een fotograaf completer maken. Dat is bijvoorbeeld het geval met schitterende erotische foto’s van Alex Prager. Een korte film is van haar te zien via Snoecks iPad. Een grote sprong voorwaarts voor Snoecks en een kleine voor wie al vertrouwd is met de nieuwste mediavormen. Zonder meer is de nieuwe richting een poging een jonger leespubliek aan te spreken.

Guido Lauwaert


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content