SM-trilogie E.L.James absolute bestseller

29/06/12 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:18

'Fifty shades of grey' zou al 15 miljoen keer verkocht zijn en staat nu ook in Vlaanderen op nummer één van de bestsellerlijst.

Sex sells. Erika Leonard, de vrouw achter het pseudoniem E.L.James, heeft van 'Fifty shades of grey' ondertussen al 15 miljoen exemplaren verkocht.

'Vijftig tinten grijs', in het Nederlands uitgegeven door Prometheus, voert ook hier de bestsellerlijsten aan. Het zal allicht niet anders zijn voor de twee vervolgromans: 'Vijftig tinten donkerder' en 'Vijftig tinten vrij'.

En zeggen dat Leonard-James aanvankelijk haar boek alleen via selfpublishing op het net heeft proberen te slijten. Toen dit na een tijdje wonderwel aansloeg, hebben de reguliere uitgevers met een printversie uitgepakt. Amazon maakte ondertussen bekend dat de e-readerversie voor de Kindle al 1 miljoen keer werd gedownload.

De roman zelf doet denken aan het succes van die andere SM-roman, 'Histoire d'O', die ook door een vrouw werd geschreven. Maar in tegenstelling tot Pauline Réage (echte naam Anne Desclos) beschrijft Leonard-James vrij expliciet de sadomasochistische spelletjes van een vrouw die haar eigen seksualiteit ontdekt terwijl een zakenman haar domineert.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners