‘Slechts’ 310.000 nieuwe boeken op Frankfurtse boekenbeurs

Dit jaar is Argentinië gastland op de boekenbeurs in Frankfurt. Een van de thema’s: de syntaxis van de goal.

‘Frankfurt Sparks’, zo heet een nieuw initiatief van de Frankfurter Buchmesse (6 tot 10 oktober) waarin digitale techniek met traditionele inhouden wordt samengebracht. De directeur van de Buchmesse, Jürgen Boos, kondigde aan dat het e-book een centrale plaats krijgt op de nakende oktoberbeurs, waarop Argentinië het gastland is.

Dit jaar zijn er minder uitgeverijen present dan in 2009, 7000 tegenover 7314. De terugloop is volgens Boos te wijten aan de financiële crisis en vooral aan de toedracht dat Chinese uitgevers – China was vorig jaar gastland – nu veel minder uitgevers naar Duitsland stuurt. Dit jaar zijn er 114 landen vertegenwoordigd. Vooral de Angelsaksische uitgeverijen zijn talrijker in aantal dan vorig jaar. Uit Amerika komen 600 uitgevers, uit Groot-Brittannië zelfs 800. Op het Europese continent blijft Duitsland marktleider met 3144 exposanten.

Opvallend is dat er, bij gelijkblijvende tentoonstellingsruimte, veel minder tentoongestelde titels zijn dan vorig jaar: ze zijn met één vierde op ‘amper’ 310.000 nieuwe boeken teruggevallen.

Behalve veel Argentijnen zijn er ook dit keer internationale namen van de partij: Jonathan Franzen, Bret Easton Ellis en Ken Follett komen naar Frankfurt. Duitsland is vertegenwoordigd met Günter Grass (pas verschenen: Grimms Wörter) en Frank Schätzing, auteur van ‘wetenschappelijke thrillers’.

Tijdens de beurs, die de laatste twee dagen ook voor het grote publiek toegankelijk is, zijn er niet minder dan 2500 manifestaties. Argentinië stuurt 60 auteurs naar Frankfurt, onder wie internationaal erkende schrijvers als Claudia Piñero, Martín Kohan, Osvaldo Bayer, Fabián Casas, Félix Bruzzone en Laura Alcoba.

Ter gelegenheid van de beurs verschijnen 200 Argentijnse boeken in Duitse vertaling, waarmee Argentinië als gastland een record in Duitsland breekt. Een aantal thema’s van de beurs: Julio Cortázar als rebel; de taal van de Argentijnen (van Cervantes tot Borges); papieren moordenaars (Argentijnse thrillers); tango, passie en poëzie; vrouwen en macht in de Argentijnse literatuur; de fantastische literatuur in Argentinië en, wat dacht u… literatuur en voetbal: de perfect syntaxis van de goal.

Terzijde toch even vermelden dat Buenos Aires ook een eigen boekenbeurs heeft. Ze vindt elk jaar eind april begin mei plaats op hetzelfde terrein waarop een paar weken later de modelrunderen paraderen. Maar anders dan Frankfurt is de beurs van Buenos Aires vooral voor het grote publiek bestemd. Dit jaar waren er 1,2 miljoen bezoekers, twintig procent meer dan in 2009.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content