Simon van der Geest wint de Gouden Griffel 2011

05/10/11 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Simon van der Geest is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek.

De jury maakte de naam van de winnaar wereldkundig op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Dat feest vormt deaftrap van de jaarlijkse Kinderboekenweek, die duurt van woensdag tot en met 15 oktober.

Zijn Odysseusbewerking 'Dissus' werd door de jury bekroond. 'Dissus' gaat over een magere jongen die met zijn vrienden naar het zwembad mag. Daar krijgt hij ruzie met enkele "Grote Jongens". Op een gegeven moment vlucht hij de wc in, waar hij ervan droomt de held te zijn van een verhaal. Zijn droom wordt werkelijkheid.

De jury prijst het taalgebruik van Van der Geest: "Schijnbaar nonchalant verwerkt hij herhalingen, alliteraties en binnenrijm tot ritmisch goed lopende verhalende dichtregels, die bijna muzikaal aandoen. Wie 'Dissus' leest, danst op het ritme van de taal."

Ook de illustraties van Jan Jutte krijgen een pluim van de jury. Zij passen volgens haar bij de dynamiek van het verhaal. Bovendien: "De zwart-rode kleurstelling refereert aan de natuurlijke kleurtinten uit het oude Griekenland en legt hiermee ook een verbinding met het origineel."

Het motto van de Kinderboekenweek is dit jaar Superhelden - Over dapper durven zijn. (Belga/MS)

Onze partners