Sikhs voelen zich beledigd door J.K.Rowling

04/10/12 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

In India wordt tegen 'The Casual Vacancy' geprotesteerd omdat Rowling in haar boek een Sikhs-meisje uit het fictieve plaatsje Pagford ongunstig zou portretteren.

Sukhvinder, de dochter van een chirurg in Rowlings debuutroman voor volwassenen, wordt op school geplaagd omdat ze nogal behaard is en grote borsten heeft, zeg maar dat ze 'mustachioed yet large-mammaried' is. Ze wordt ook 'the Great Hermaphrodite' en een 'hairy man-woman' genoemd.Volgens 'The Telegraph' onderzoeken de leiders van de Sikhs klachten over de provocerende taal in Rowlings roman en zouden ze de verspreiding van het boek in heel India willen verbieden.

India's 'Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee', het parlement van de Sikhs, heeft bij monde van zijn voorzitter Avtar Singh Makkar verklaard dat de beschrijving van Sukhvinder beledigend is voor de Sikhs-gemeenschap: 'Er was geen enkele noodzaak om haar geslacht te betwisten. Dat is laakbaar.' Maar de voorzitter verzwijgt dat Rowling het personage van Sukhvinder opvoert om het 'corrosive racism' (Rowling) van de inwoners van Pagford aan de kaak te stellen.

Een jeugdvereniging van Sikhs heeft ermee gedreigd Rowlings boeken te verbranden. Maar in Londen heeft Lord Singh, de bekendste vertegenwoordiger van de Sikhs in Groot-Brittannië, van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn geloofsgenoten te berispen. Hij vindt dat de gemeenschap van de Sikhs zich niet genoeg inspant om anderen haar waarden te verklaren. Dat is geen taak voor bestsellerauteurs, aldus Lord Singh. Hun geloof verbiedt Sikhs-vrouwen om zich te scheren. Rowling zelf heeft intussen al meegedeeld dat ze een groot respect heeft voor de Sikhs, vooral omdat in hun heilige boek man en vrouw op voet van gelijkheid behandeld worden.

Eerder had Rowling al tegenwind gekregen van de inwoners van Tutshil in Gloucestershire, de plaats waarin de schrijfster opgroeide en die in haar roman model gestaan zou hebben voor Pagford, dat een broeihaard van wreedheid en arrogantie is.

Terzijde: 'The Casual Vacancy' haalt het weliswaar niet bij de verkoop van Rowlings Harry Potter-boeken, maar toch is haar eerste volwassenenroman nu al een kassucces. Na zes dagen staat de teller op 375.000 verkochte exemplaren.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners