Shaun Tan haalt Astrid Lindgren Prijs binnen

30/03/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

In dit boekenjournaal wint Shaun Tan een prestigieuze prijs, antwoordt Desdemona haar man Othello en wordt er uitgekeken naar de beste boekenjuf of -meester.

Astrid Lindgren Memorial Award 2011 voor auteur-illustrator Shaun Tan

De Australische schrijver en illustrator Shaun Tan won dinsdag de Astrid Lindgren Memorial Award 2011. Deze belangrijke prijs voor jeugdliteratuur is genoemd naar de bekende Zweedse auteur die onder meer Pippi Langkous verzon. De jury noemde Tan een meesterlijke visuele verteller en baanbrekend op vlak van nieuwe mogelijkheden voor prentenboeken. Juryvoorzitter Larry Lempert prees dat de auteur grenzen durft verleggen. De in 1974 geboren Tan schreef of illustreerde een twintigtal boeken en werkte mee aan animatiefilms. Hij won een Oscar voor 'The Lost Thing' (foto), een korte animatiefilm gebaseerd op zijn gelijknamig boek. Tan zal zijn prijs uitgereikt krijgen op 31 mei in de concertzaal van de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar ook de Nobelprijzen jaarlijks worden uitgereikt. De Zweedse regering riep de Astrid Lindgren Memorial Award in het leven na de dood van Astrid Lidgren in 2002 en is 5 miljoen kronen (556.483 euro) waard. Vorig jaar won de Belgische Kitty Crowther de prijs.

Toni Morrison in The Desdemona Project

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Literatuur Toni Morrison formuleert in The Desdemona Project een antwoord op Shakespeare's Othello, uitgesproken door Desdemona, zijn echtgenote: "Mijn naam is Desdemona. Het woord Desdemona betekent ellende. Het betekent noodlottig. Het betekent verdoemd.". Peter Sellars regisseert en leidt het stuk in, de Malinese Rokia Traoré speelt live de muziek en de hoofdrol wordt vertolkt door Elizabeth Marvel. Morrison laat Desdemona peinzend en voorspellend de leemtes in haar persoonlijke geschiedenis invullen. In het hiernamaals praat ze met Barbary, haar Afrikaans dienstmeisje die haar leerde zingen. Volgens Morrison werd Desdemona in het stuk van Shakespeare verliefd op Othello door de verhalen die hij haar vertelde. "Maar waar zijn die verhalen?", vraagt ze zich af. En dus gaat ze zelf aan de slag: "Wij moeten die verhalen horen die niet in het stuk zitten". De productie gaat pas in mei in première op de Wiener Festwochen.

Wie wordt Beste Boekenjuf of Boekenmeester?

Woensdag 6 april wordt in de Rode Zaal van deSingel in Antwerpen de eretitel van Beste Boekenjuf - of meester feestelijk uitgereikt. Voor het feestelijke kantje zorgt Kapitein Winokio. De jury koos uit ongeveer 80 kandidaten 18 boekenleerkrachten. Zij werden bezocht door journaliste Marijke Clabots. 9 laureaten gingen naar de tweede ronde, binnenkort verschijnt over hen een publicatie. Met de eretitel krijgt De Beste Boekenjuf of -meester, een initiatief van GroKi (de Groep Vlaamse kinderboekenuitgevers) en CANON Cultuurcel, ook een mand met 100 boeken voor de school. De juffen of meesters op de tweede, derde en vierde plaats krijgen respectievelijk 75, 50 en 25 boeken. De vijf anderen krijgen een aanmoedigingsprijs van 6 boeken. Voor alle aanwezige laureaten is er bovendien een gratis coaching van CANON Cultuurcel om via Dynamo3 een literair project ter waarde van 1500 euro in hun school te realiseren.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Onze partners