Selexyz Debuutprijs voor Zeeuwse Franca Treur

06/09/10 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:51

'Dorsvloer vol confetti' van Franca Treur is de winnaar van de Selexyz Debuutprijs 2010.

Wie had gedacht dat Nederland genoeg heeft van romans die het confronteren met zijn religieuze calvinistische erfenis is er aan voor de moeite. Als afsluiter van het driedaagse Manuscripta-boekenevenement in Amsterdam werd de Selexyz Debuutrpijs 2010 uitgereikt aan 'Dorsvloer vol confetti' (uitgeverij Prometheus) van Franca Treur, een familieroman waarin de clash tussen de hippe jongerencultuur in de jaren tachtig en het strenge, gereformeerde milieu van de ouders wordt getekend.

In zekere zin is 'Dorsvloer vol confetti' de kecke, frisse variant op het nogal wijdlopige 'Knielen op een bed violen' van Jan Siebelink. Treur vertelt via haar alter ego Katalijne, een 12-jarige meisje, hoe er in een Zeeuwse boerenfamilie dertig jaar geleden nog geleefd werd met de vrees voor 'den Heere'. Treur hanteert een verfrissend taalgebruik en soepele dialogen. Ook haar beeldspraak is vaak verrassend en toch pretentieloos. In Nederland was haar debuut van bij het verschijnen een bestseller.

Op Knack Boekenburen was Jan Haerynck laaiend enthousiast over 'Dorsvloer vol confetti': " Met de jonge Franca Treur heeft Nederland er een schrijfster met een grote toekomst bij." Deze Debuutprijs bevestigt haar talent. Afwachten of ze haar frisse, complexloze verteltoon ook op andere onderwerpen kan loslaten.

Vandaag raakte ook nog bekend dat Treurs debuut voor de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2010 was geselecteerd. Siebelink scoorde in 2005 nog de AKO Literatuurprijs voor 'Knielen op een bed violen'.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners