Schrijver Dogan Akhanli in Istanboel gearresteerd

30/08/10 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

Op 10 augustus ll. werd de schrijver Dogan Akhanli op de luchthaven van Istanboel gearresteerd.

De bekende Duitse schrijver Edgar Hilsenrath, 84 jaar, heeft vorige vrijdag in de Turkse ambassade in Berlijn geprotesteerd tegen de arrestatie van zijn Turkse collega Dogan Akhanli (°1957), die op 10 augustus in de luchthaven van Istanboel werd aangehouden en vervolgens werd overgebracht naar de gevangenis van Metris. Akhanli, die Duits staatsburger is, was naar Turkije gekomen om er zijn zieke vader te bezoeken.

Dogan Akhanli schreef in Duitsland kritische stukken en verhalen over het Turkse aandeel in de Armeense genocide (1915). Hij zette zich ook in voor het ophelderen van de zaak Hrant Dink, een Turkse journalist van Armeense afkomst die in 2007 door een Turkse nationalist werd vermoord. Akhanli werd gearresteerd voor een misdaad die hij eenentwintig jaar geleden in Turkije gepleegd zou hebben: een overval op een wisselkantoor waarbij een burger werd gedood. Akhanli bestrijdt de aantijging.

De getuige, die Akhanli destijds van de misdaad beschuldigde, heeft zijn verklaringen, die door folter waren afgedwongen, herroepen. Een andere getuige ontkent inmiddels dat Akhanli de man is die hij destijds op een politiefoto als een van de daders van de overval had herkend. Al die ontlastende verklaringen werden blijkbaar niet in de politiedossiers opgenomen en ook niet aan het parket doorgespeeld, want de Turkse schrijver werd op basis van de oude (en kennelijk valse) beschuldigingen gearresteerd.

Omdat hij Duitser is, hadden de Turkse autoriteiten het Duitse consulaat op de hoogte moeten brengen van de arrestatie van de schrijver, wat echter niet gebeurde. Akhanli is bovendien geen Turks staatsburger meer.

Akhanli dook na de militaire putsch van 1980 in Turkije onder. Van 1985 tot 1987 werd hij opgesloten in een militaire gevangenis waar hij ook gefolterd werd. In 1991 vluchtte hij naar Duitsland, waar hij als politiek vluchteling werd erkend. In 2001 kreeg hij een Duits paspoort. Toen hij op 10 augustus ll. in Istanboel werd gearresteerd, had hij al 19 jaar geen voet meer op Turkse bodem gezet.

Akhanli's romans werden ook in Turkije bekroond. In 2009 kreeg hij de literaire prijs van de Turkse krant 'Hürriyet' voor zijn roman 'De rechters van het jongste gerecht'. Daardoor werd hij de eerste Turkse schrijver die in het Turks een roman schreef over het lot van de Armeniërs die het slachtoffer werden van de volkerenmoord van 1915. De advocaten van de schrijver vermoeden dat men in deze feiten de ware toedracht van zijn arrestatie moet zoeken. Geen wonder dat Akhanli nu door de Duitse auteur Edgar Hilsenrath wordt gesteund. Over de Armeense volkerenmoord schreef Hilsenrath immers de bekende roman 'Het sprookje van de laatste gedachte' (uitgeverij Anthos).

In de Turkse ambassade in Berlijn drong Edgar Hilsenrath aan op de onmiddellijke vrijlating van Dogan Akhanli.

Piet de Moor

Onze partners