‘Schijfwereld’-auteur Terry Pratchett (66) overleden

© Belga Image

Gisteren overleed de Britse humoristische fantasy-schrijver Sir Terry Pratchett aan de gevolgen van alzheimer. Zijn boekenreeks over de denkbeeldige ‘Schijfwereld’ was ook in Vlaanderen bijzonder populair.

Terry Pratchett was in Engeland een ster omwille van zijn bijzonder populaire ‘Schijfwereld’-reeks waarin hij via een denkbeeldig universum van heksen en tovenaars in strak uitgekiende verhalen tongue in cheek heel wat fijnzinnige grapjes maakte én satirische statements.

Eigen zwaard

'Schijfwereld'-auteur Terry Pratchett (66) overleden
© GF

In 1983 schreef hij ‘De kleur van toverij’, het eerste deel van zijn fantasy-reeks die in Schijfwereld (Discworld) zich afspeelde. Dertig jaar later – toen alzheimer hem al in zijn greep had – legde hij de hand aan ‘Raising steam’, het laatste en 34e deel van zijn cyclus. ‘Op stoom’, de Nederlandse vertaling ervan, verschijnt in juli bij Meulenhoff Boekerij. Daarnaast schreef hij ook nog jeugdboeken.

Toen hij in 2007, nog geen 60 jaar oud, de diagnose van alzheimer meekreeg, betekende dat een schok voor hemzelf en zijn trouw leespubliek. In 2008 werd hij geridderd en smeedde hij zijn eigen zwaard want wat is een ridder zonder zwaard, aldus de schalkse Pratchett. Op dat moment had hij al 55 miljoen boeken verkocht en prijkte hij met niet minder dan 15 van zijn romans in de top 200 van meest populaire Engelse fictie, zoals die door The Big Read werd verspreid.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content