Scheurkalenders

Guido Lauwaert heeft er de buik van vol: de dag van dit, de dag van dat en nu ook al de nacht van zus en de nacht van zo.

Een nieuwe boekenbeurs, een nieuwe scheurkalender. Eén halve dag op de beurs en je weet niet welke kiezen. De populairste is de Snoecks Scheurkalender. Hij gaat als zoete broodjes van de hand. Ik heb er zelf eentje in het toilet hangen en de nieuwe wacht op gebruik. Hij ruikt nog naar de drukkerij, maar over twee maanden is het zover. De laatste dag van het jaar ziet het laatste blad bruin en heeft een orale lijfgeur.


Het meest aantrekkelijke van de scheurkalender is niet de gegevens over de natuurverschijnselen, zon op en zon af, vloed en eb, ook niet de heilige van de dag of de verjaardagen van BV’s, filmsterren of beroemde schrijvers en wetenschappers, ook niet de grap op de achterzijde, het wekelijks pastamenu, de oneliners of ‘Deze dag in het verleden…’, ook niet de nationale feestdagen van landen die je kent of waar je het bestaan voor het eerst van verneemt, maar de commerciële dagen. Eind vorige eeuw is het begonnen. Eerst op sloefen, momenteel op zevenmijlslaarzen.
Ze zijn mettertijd zo ingeburgerd dat ze opgewaardeerd zijn tot heuse feestdagen. Ze spelen op het gemoed van de mens, dankzij het geschetter en de karamel van de reclame, maar in wezen zijn het plunderdagen. Zelfs de nachten worden niet gespaard. Als je ze op een rijtje zet is het de Litanie van de Heilige Handel. Er zijn er intussen al zoveel als er dagen en nachten in een jaar zijn. Ik lees ze in de galm van verlaten kerken, ongebouwd tot winkelcentra. In het geschetter van de luidsprekers van kunstkermissen. Elke groepering, elk ras heeft zijn feestdag. Vrijzinnige, godsdienstige, artistieke. En de mensen er maar achteraan hollen. Het kan niet snel genoeg gaan. Het cadeau is nog niet uitgepakt of er wordt al een ander ingepakt.


Kerstdag. Tweede Kerstdag. Nieuwjaarsdag. Monumentendag. Gedichtendag. Dag van de Grootouders. Sint-Valentijnsdag. Dag van het Park. Bedrijvendag. Het is allemaal begonnen met de Goede Week. Witte Donderdag, Goede Vrijdag. Stille Zaterdag. Sinds de kerk stijl de dieperik ingaat heeft de Middenstand het fenomeen geclaimd. De kassa moet draaien. Het geld moet rollen. Goede ideeën mogen niet verloren gaan. Dag van de Secretaresses. Dag van de krant. Warme Truiendag. Dag van de Arbeid. Prinsjesdag. Als je ze begint op te sommen gaat het gauw irriteren. Toch moet het. Om de irritatie warm te houden. Moederdag. Vaderdag. Nationale Feestdag. Pinksterdag. Paasdag. Goede Vrijdag. Witte Donderdag. Onze Lieve Vrouw Hemelvaartsdag. Dag van de Klant. Opendeurdag. Openschooldag. Dag van de Dynastie. Autoloze zondag. Dag van het Ongeboren Kind. Open Tuinendag. Dag van de Vrouw. Koninginnedag. Dag van de Vlaamse Gemeenschap. Dag van de Waalse Gemeenschap. Dag van de Brusselse Gemeenschap.

Elk land kan met gemak zijn Dagen Of Nachten verdelen over het aantal weken van een jaar. Dag van het Openbaar Vervoer. Nacht van de Stilte. Driedaagse van het Dialect. De Nacht van Radio 3. Dag van het Fruit. Nationale Feestdag. Dag van de Triller. Dag van het Kookboek. Carnavalsnacht. Dag van de Zwakke Weggebruiker. Vleesloze dag. Belgische Kazendag. Flikkendag. Nationale Minderhedendag. Dag van de Vrede. Knuffeldag. Dag van de Moedertaal. Wilde Dierendag. Dag van de Marine. Wereldconsumentendag. Dag van de Woede [vooral in trek in het Midden-Oosten]. Dag van de Burger. Dag van de Rassendiscriminatie. Wereldmeteorologiedag. Dag tegen Rassendiscriminatie. Wereldwaterdag. Dag van de Landmacht. Dag van de Luchtmacht. Witsedag. Downsyndroomdag. Aspedag. Nationale Complimentendag Nederland. Internationale Theaterdag. Wereldtuberculosedag. Erfgoeddag. Werelddag van de man. Internationale dag voor de preventie van de exploitatie van het milieu. Internationale dag van de wetenschap. Werelddiabetesdag. Koningsdag. Internationale dag van de verdraagzaamheid [UNESCO]. Internationale Studentendag. Dag van de Lege Portemonnees. Wereldtoiletdag. Universele dag van de rechten van het kind. Wereldtelevisiedag. Internationale dag van de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Niet-winkeldag. Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Wereldaidsdag. Internationale dag voor de afschaffing van de Slavernij [VN]. Internationale dag van mensen met een beperking. Internationale vrijwilligersdag. Dag van de burgerluchtvaart. Dag van de mensenrechten. Internationale dag van de migrant. Dag van de onschuldige kinderen.


Wist u dat er zelfs een Wereldpidag is? Met pifestiviteiten. Bakkers hebben er zich al op gestort. Ze verkopen koekjes met het beroemde teken, ?. Op Pidag. Een week voor de lente begint, 14 maart. Wegens de schrijfwijze: 14/3, zoals dat in Europa gebeurt. Of 3/14, Amerikaanse methode. Die ook wel 3.14 hanteren. Maar er is al protest. Uit wetenschappelijk hoek. Die opteert voor 22 juli. Niet om de getallen, 22 en 7, maar wegens de breuklijn. Een punt is maar een punt, zeggen ze, terwijl een breuklijn visueel meer aanleunt bij de oneindigheid van de formule.


Nadat alle dagen verkocht waren moesten de nachten eraan geloven. De commerciële denkers zijn nog maar halfweg, maar ze zijn al goed op weg. Nacht van het Paard. Nacht van de Film. Nacht van de Dolle Koe. Nacht van de Student. Nacht van de Musea. Nacht van het Dier. Nacht van de Man. Nacht van de Poëzie. Nacht van de Duisternis. De Nacht van Europa. Snuffelnacht. Nacht van de Verkeersveiligheid. Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. Kristallnacht.


En zo kan ik nog een paar nachten doorgaan. Elke dag komt er wel een nachtwinkel bij. Een schande is het, meneer. Een belediging voor de zondag, mevrouw. En het ergste is, dat elk dier, elke plant, elk symbool er moet aan geloven. Zelfs wie er niet afkerig tegenover staat, scheurt er zijn broek aan. Geschreven op De Wakkere Nacht.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content