Salman Rushdie - Grimus

26/01/12 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Voor al wie dacht dat Salman Rushdie en sciencefiction twee heel verschillende dingen zijn, ligt nu Grimus in de winkel.

Salman Rushdie - Grimus

Uitgeverij Contact

Aantal pagina's: 304

Prijs: 24,95 euro

ISBN: 978-90-254-3651-3

Voor al wie dacht dat Salman Rushdie en sciencefiction twee heel verschillende dingen zijn, ligt nu Grimus in de winkel, een heruitgave van het debuut van de schrijver uit 1975 en tevens de start van een rij herdrukken waarmee de komst van 's mans memoires in 2012 wordt begeleid.

In Grimus volgt Rushdie Flappin Eagle, een jonge indiaan die onsterfelijk wordt nadat hij een magisch elixir heeft gedronken en bijna acht eeuwen lang over de planeet rondzwerft. Tot hij terechtkomt op Kalfeiland, een plaats die geregeerd wordt door de sinistere heerser uit de titel, tevens een dubbelganger van Eagle.

Grimus flopte bij verschijning en vond bij critici weinig genade, en ook Rushdie heeft er nog weinig goede woorden voor over. Toch is dit voor een debuut een heel voldragen, zij het soms wat overladen roman, waarin het latere genie duidelijk doorschemert. Maar wie Rushdies werk niet kent, begint wellicht beter bij een van zijn latere en meer toegankelijke boeken, zoals Middernachtskinderen of Duivelsverzen.

Stefaan Werbrouck

Onze partners