Said El Haji - De aankondiging

27/12/11 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Said El Haji slaagt in de aankondiging slaagt bijzonder goed in het weergeven van het ongrijpbare 6e-eeuwse Mekka.

Said El Haji - De aankondiging

Uitgeverij: Prometheus

Aantal pagina's: 207

Prijs: 19,95 euro

ISBN: 978-90-446-1018-5

De eerste zin: Lees! Van het leven van mijn neef, de 'miraculeuze', is zo goed als niets bekend en dat komt doordat hij slechts korte tijd heeft geleefd.

Wie en wat er voor Christus kwamen, weten we ongeveer, maar voor Mohammed? De Marokkaans-Nederlandse Said El Haji raakte zo gefascineerd door deze periode dat hij een roman over het 6e-eeuwse Mekka wilde schrijven. Hoe meer hij zich in het onderwerp verdiepte, hoe groter de raadsels werden, want de grens tussen geschiedschrijving en fabel bleek flinterdun.

Zo ook in De aankondiging. Sjaïba, een jongen die tot zijn negende in de lusthof van zijn moeder mag blijven, wordt daarna overgeleverd aan zijn oom Moetalieb, de heerser van Mekka wiens naam - en mettertijd ook faam - Sjaïba overneemt na diens dood. El Haji gaat net zo beeldend te werk als een kleine Hafid Bouazza en goochelt met aforismen die puur Zarathoestra zijn.

Hij laat de lezer sudderen in de broeierige sfeer van het polytheïstische Mekka en gaat er even later weer als een schicht vandoor om Moetalieb op een paar pagina's achttien kinderen te bezorgen.

De aankondiging slaagt bijzonder goed in het weergeven van het ongrijpbare Mekka, zo goed zelfs, dat je je als lezer soms te veel toeschouwer en te weinig betrokkene voelt.

Marnix Verplancke

Lees meer over:

Onze partners