Roemeense topcriminelen schrijven zichzelf vrij (dankzij spookschrijvers)

02/02/16 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:38

Een boekenlawine overspoelde de Roemeense gevangenenissen afgelopen jaren: wie een boek publiceerde, kreeg immers strafvermindering.

Roemeense topcriminelen schrijven zichzelf vrij (dankzij spookschrijvers)

Vier van de vijf boeken die voormalig Europees parlementslid George Becali vijf maanden strafvermindering opleverden. © GF

Tot deze maand nog konden Roemeense gevangen bij publicatie van een boek een maand strafvermindering krijgen. Toen er plots tientallen boeken werden gepubliceerd door Roemeense gevangenen, rook de overheid onraad. De Roemeense minister van Justitie Raluca Prun? kondigde nu aan dat vanaf februari 2016 een en ander zal worden onderzocht én gecorrigeerd.

Meer dan 400 boeken

De nu omstreden wet gaat terug tot de communistische periode toen beslist werd dat gevangenen die zich constructief opstelden en een wetenschappelijk werk achter de gevangenismuren konden schrijven, strafvermindering van één maand verdienden. Meestal ging het om enkele gevangenen jaarlijks die voor deze amnestie in aanmerking kwamen tot er in 2014 en 2015 meer dan 400 boeken door Roemeense gevangenen werden voorgelegd en er dus massaal strafvermindering moest worden toegestaan.

10 boeken op 18 maanden tijd

Dan Voiculescu, ooit voormaan van de Roemeense Conservatieve Parti, werd in 2014 veroordeeld tot tien jaar gevangenis voor het witwassen van geld. Hij bakte het wel erg bruin: hij schreef niet minder dan tien boeken in achttien maanden tijd en kocht zich zo tien maanden vrijstelling van straf.

Een ander bekend geval is dat van de Roemeense zakenman George Becali die het van schaapherder tot Europees parlementslid schopte én tot voorzitter van de Roemeense voetbalclub Steau Boekarest. Hij werd eveneens voor corrruptie tot twee jaar gevangenis veroordeeld maar pleegde ondertussen vijf boeken, onder anderen over voetbal en politiek.Gevolg: vijf maanden opschorting van straf en ondertussen is Becali al weer vrij.

Spookschrijvers

De boeken werden door ghost writers geschreven. Bedoeling is om het netwerk te ontmantelen en de wet zo snel mogelijk terug te draaien.

Onze partners