Robert Vuijsje - Beste vriend

02/02/12 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Na twaalf jaar met de zwarte Venus is de Amsterdamse Jood Sam uitgekeken geraakt op haar kleinburgerlijke meningen en verlangens.

Robert Vuijsje - Beste vriend

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Aantal pagina's: 240

Prijs: 17,50 euro

ISBN: 978-90-476-1242-1

Hij is immers een performer, die op tv komt - en daar pijnlijk afgaat, maar dat is een andere zaak - en openlijk droomt van zijn eigen lifestyleblad: SAM.

Beste vriend kan worden gezien als een variatie of een vervolg op Alleen maar nette mensen, het romandebuut waarmee Vuijsje in 2009 de Gouden Uil won. Net zoals toen springen we in korte hoofdstukjes doorheen het verhaal en van situatie naar situatie, waarbij humor en milde maatschappijkritiek leven in de brouwerij brengen.

Als een Hollandse Jay McInerney blijkt Vuijsje een kei in het weergeven van de celebrityleegte, waarbij de BlackBerry een manier is om geen sociaal contact te moeten hebben en mensen zich afvragen of het wel zin heeft om tegen iemand te praten als er geen camera's in de buurt zijn.

Maar gelukkig is er zoon Sammie, die zijn vader de juiste kant uit trekt, aan dit schijnbaar al te luchtige boek verrassend veel emotionele diepgang geeft en Vuijsje toont als een hedendaagse romanticus.

Marnix Verplancke

Onze partners