Robert Harris completeert zijn Cicero-trilogie met 'Dictator'

07/08/15 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

'Dictator' is het sluitstuik van de magistrale historisch-politieke romantrilogie waarin Robert Harris het Rome van Cicero en Caesar weer tot leven brengt.

Robert Harris completeert zijn Cicero-trilogie met 'Dictator'

Robert Harris in 2010. © BELGAIMAGE

In november verschijnt 'Dictator', het slotdeel van Robert Harris' weergaloze trilogie waarin hij opkomst en ondergang beschrijft van de bekende redenaar-politicus Cicero. Naar aanleiding van deze finale worden ook 'Imperium' en 'Lustrum', de vorige beide delen, reeds in oktober in een goedkope editie bij uitgeverij Cargo heruitgebracht.

De Britse auteur Harris is gebiologeerd door macht en weet als geen ander hoe hij de politieke arena, waarin macht het hoofdingrediënt vormt, in beeld moet brengen. Hij kiest daarvoor bij voorkeur het instrument van de historische romanthriller.

Cicero-trilogie

Met 'De officier' over de Dreyfus-affaire in het Frankrijk van het fin-de-siècle kreeg hij verleden jaar overal staande ovaties maar zijn Romeinse historische romans zijn pas echt grote klasse. In 'Pompeii' bijvoorbeeld wist hij de strijd om de controle over het systeem van de Romeinse watervoorziening in een spannende thriller in te bedden, maar met zijn Cicero-trilogie schreef hij zijn meesterwerk.

In 'Imperium' laat hij in een filmische openingssequentie het Rome met zijn luxekwartieren van en voor de machtigen zien, waarin Cicero als jurist carrière maakt. Cicero als ontluikend advocaat krijgt de microbe van de politiek te pakken en wil meedoen met de machtigen. In dit eerste deel toont Harris op ongeëvenaarde wijze heel concreet hoe het er echt aan toe ging bij de kiesstrijd op het Marsveld maar zoomt hij vooral in op het gekonkel en gelobby om tot het kransje van invloedrijken te kunnen behoren.

Cockpit van de macht

In 'Lustrum' is Cicero eindelijk consul geworden maar wordt hij voortdurend door tegenstanders - onder andere Catilina - onder vuur genomen. Hij vraagt zich af of het wel de moeite loonde om all the way te gaan tot hij consul werd en nu voortdurend wordt tegengewerkt en belaagd.

'Dictator', dat in november dus verschijnt, belooft vuurwerk. Cicero geraakt dankzij de steun aan Caesar weer in de cockpit van de macht maar wanneer in 44 voor Christus Caesar wordt vermoord, krijgt hij het opnieuw moeilijk. Als Marcus Antonius een monsterverbond sluit met Octavianus - de latere keizer Augustus - wordt Cicero geslachtofferd.

Wie verlegen zit om een passend literair eindejaarscadeau, kan nu al een voorschot nemen op deze trilogie. Wedden dat de gelukkige, die dit geschenk in ontvangst mag nemen, je eeuwig dankbaar zal zijn?

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners