Robert Goddard - Een oude schuld

14/01/09 om 10:00 - Bijgewerkt om 09:59

Robert Goddard slaagt er andermaal in om heel kundig historische feiten te verweven met een volstrekt hedendaags verhaal van afgunst, wraak en absolute machtshonger.

Robert Goddard - Een oude schuld
Uitgeverij: BZZTôH
Aantal pagina's: 350
ISBN: 978-90-453-0888-3

In Een Oude Schuld, zijn twintigste thriller, houdt Robert Goddard vast aan zijn bekende ingrediënten.

Hij delft een historisch mysterie op, in dit geval de legende als zou een dochter van de laatste tsaar, Anastasia, de moordpartij door de bolsjewieken in Jekaterinenburg overleefd hebben. Goddard pikt gretig in op het bedrog waarmee de Poolse Anna Anderson de vorige eeuw heel wat verdreven aanhangers van de tsaar kon overtuigen van haar afkomst.

Hij maakt daarbij gebruik van het bezoek dat de Russische keizerlijke familie bracht aan Cowes op het eiland Wight honderd jaar geleden. Dat, en een geheimzinnig kistje met papieren en postzegels, bepalen een race tegen de tijd en tegen de niets ontziende bedrijfsleider Aksden in diens zucht naar rijkdom, erkenning, en verhevenheid.

Zoals gewoonlijk staat ook Een Oude Schuld stijf van wederzijds bedrog, niet het minst lotsbepalend voor de hoofdfiguur. Dat is een wat grijze ambtenaar bij Buitenlandse Zaken, Richard Eusden, wiens eigenwijze jeugdvriend Marty Hewitson drager is van het geheim.

Omdat Marty een hersentumor heeft, en inmiddels ook gescheiden is van Eusdens ex-vrouw Gemma, schakelt hij Eusden in voor een achtervolgingstocht die via Brussel en Duitsland leidt naar Denemarken en het Finse Hoge Noorden.

Goddard slaagt er andermaal in om heel kundig historische feiten, en met name het verblijf van de Russische revolutionairen in Finland en de émigrés in Denemarken, te verweven met een volstrekt hedendaags verhaal van afgunst, wraak en absolute machtshonger.

De personages weten nooit echt wat hun rol is in het soort Englandspiel waarin ze betrokken raken, en dat nogal wat mensen hun leven, hun gezondheid, of hun centen kost. Maar de wat schlemielige hoofdpersoon houdt er wel wat aan over: een nieuwe vrouw. En laat hij die uiteindelijk afnemen van de onverbiddelijke Aksden.

Marty heeft dan wel nooit zijn lening terugbetaald - maar hem twee dingen teruggegeven: hun geboorteplaats Wight. En de liefde. Schoon toch.

Lukas De Vos

Onze partners