Rob Riemen - Adel van de geest

01/12/09 om 12:00 - Bijgewerkt om 11:59

Bron: Knack

De essaybundel Adel van de Geest van directeur van het Nexus Instituut Rob Riemen is volgens Jacques Attali een wonder en Mario Vargas Llosa acht de essays van onschatbare waarde.

Rob Riemen - Adel van de geest
Uitgeverij: Atlas, Amsterdam/Antwerpen
Aantal pagina's: 188
Prijs: 19,90 euro
ISBN: 978-90-450-1636-8

Het Nexus Instituut in Tilburg verwierf in de loop van het voorbije anderhalve decennium grote faam als culturele denktank.

Nexus wil het Europese humanisme uitdragen en doet dat aan de hand van lezingen, conferenties en symposia. Het krijgt daarvoor sprekers van de eerste orde over de vloer zoals Robert Hughes, Jürgen Habermas, Sonia Gandhi en George Steiner. Het instituut publiceert ook drie keer per jaar een essayistisch tijdschrift.

Het essay is ook het genre waarvan oprichter-directeur Rob Riemen van het Nexus Instituut zich bedient om zijn boodschap uit te dragen. Enkele van zijn essays werden vorig jaar al gebundeld onder de titel Nobility of Spirit, een beetje naar aanleiding van de publicatie van het vijftigste nummer van het Nexus-tijdschrift. Adel van de Geest is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

De bundel is, om met Jacques Attali te spreken, een wonder. Volgens Mario Vargas Llosa zijn deze essays van onschatbare waarde. Riemen hanteert een elegant en fraai Nederlands en in een warm pleidooi voor klassieke waarden neemt hij de lezer mee naar Socrates en Spinoza. Naar Nietzsche, Dostojevski en Camus, maar vooral naar zijn favoriet Thomas Mann.

Het boek begint overigens niet toevallig met het verhaal van een diner in New York met Elisabeth, de jongste dochter van Mann. De titel verwijst naar de bundel Adel desGeistes die de auteur van De Toverberg in 1945 publiceerde. Adel van de Geest is een boek voor wie de moed niet heeft opgegeven.

Hubert van Humbeeck

Onze partners