Rik Van Cauwelaert : Xenofon, Anabasis

De Anabasis, of De tocht van de tienduizend, is omzeggens een militaire transpositie van het lopende Wetstraatverhaal.

Na 143 dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe federale regering in zicht. Toch zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) op de een of andere manier samen tot een akkoord moeten komen. Om hen daarbij te helpen vroeg Knack bij de start van de Boekenbeurs aan een reeks prominenten welk boek ze beide onderhandelaars cadeau willen doen. Dat maakt een boeiende lectuurlijst voor iedereen die deze ingewikkelde tijden beter wil begrijpen.

Rik Van Cauwelaert (directeur Knack) Xenofon, Anabasis. De tocht van de tienduizend, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 336 blz., 10,95 euro.

‘De Britse premier Harold Macmillan vond dat een politicus in moeilijke momenten maar beter naar het werk van Jane Austen kon grijpen dan naar de kranten. Doch voor de Belgische crisis die Bart De Wever en Elio Di Rupo moeten beslechten, is krachtiger literair medicijn nodig dan Jane Austen. Hier past Xenofon en diens verhaal van de zwerftocht van de tienduizend Griekse huurlingen in dienst van de Perzische troonpretendent Cyrus, die na de nederlaag bij Kunaxa (in 401 voor Christus) – in de buurt van het hedendaagse Bagdad – de drie jaar lange terugtocht aanvatten langs het huidige Koerdistan, Armenië en Turkije naar Griekenland.
‘Xenofon, een leerling van Socrates, reisde aanvankelijk als waarnemer met de huurlingen mee. Tot hij het commando nam over de twistzieke Grieken. Hij zou hen uiteindelijk, door wijsheid en doorzicht gedreven, naar hun thuisland terugvoeren.

‘De Anabasis, of De tocht van de tienduizend, is omzeggens een militaire transpositie van het lopende Wetstraatverhaal. Want het is een adembenemende aaneenschakeling van veldslagen, confrontaties, interne twisten, niet nagekomen beloften, verraad en stenigingen. Een hoogtepunt is de verdedigingsrede van Xenofon nadat die beschuldigd werd de soldij, aan de Grieken beloofd door de Thracische koning Seuthes, te hebben scheefgeslagen.

‘Het schijnt dat Mao tijdens zijn Lange Mars zijn exemplaar van de Anabasis steeds onder de hand hield. Om maar te zeggen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content