Reisboek in het spoor van Anton Tsjechov wint Bob den Uyl Prijs

01/06/15 om 13:08 - Bijgewerkt om 13:07

De Bob den Uyl Prijs 2015 voor beste reisboek werd gisterenavond toegekend aan 'Het brilletje vanTsjechov' van Michel Krielaars.

Reisboek in het spoor van Anton Tsjechov wint Bob den Uyl Prijs

Anton Tsjechov is misschien wel de knapste kortverhalenschrijver tout court. © GF

Jaarlijks bekroont de VPRO Bob den Uyl Prijs (goed voor 7.500 euro) het beste Nederlandstalige reisboek. Gisteren was Michel Krielaars aan het feest met 'Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland' (uitgeverij Atlas).

Van Tsjechov naar Poetin

Reisboek in het spoor van Anton Tsjechov wint Bob den Uyl Prijs

© GF

Krielaars was Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad en is momenteel Chef Boeken bij de Nederlandse kwaliteitskrant. Zijn relaas over Rusland confronteert het Rusland van Poetin met het Rusland van de grote Russische schrijver Anton Tsjechov op het einde van de 19e eeuw. Dat hij ondertussen ook rake citaten uit de onvergelijkelijke verhaalkunst van Tsjechov door zijn reisverslag weeft, geeft zijn vergelijkende studie extra cachet.

Bij de laatste 5 genomineerden was ook één Vlaamse reisauteur: Peter Vermeersch, die met 'Ex', een uitstap door de diverse landen van ex-Joegoslavië, ook in Vlaanderen niet onopgemerkt bleef. Verleden jaar was Lieve Joris met 'Op de vleugels van de draak' de gelukkige. Knack.be-mederweker Rudi Rotthier won in 2004 met 'De koranroute', een verkenning door de meest diverse moslimlanden, de eerste Bob den Uyl Prijs.

Frank Hellemans

Onze partners