Recente Vlaamse Krimi

Patrick De Bruyn © GF

Hoe zit het met de Vlaamse misdaadroman? Recent zijn heel wat nieuwe titels verschenen. En volgende week komt de nieuwe Aspe uit. Fred Braeckman las intussen al een paar heel verschillende thrillers. Bavo Dhooge blijft lachebek, Deflo schrijft over racisme, Jo Claes over stamcelonderzoek en Patrick De Bruyn is (eindelijk) terug met zwarte psychologische suspense.

Trauma

Het werd vier jaar wachten op een nieuwe thriller van Patrick De Bruyn. Na zijn met de Hercule Poirotprijs gelauwerde ‘Dodelijk verlangen’ bracht hij geen nieuwe roman meer uit. Een writer’s block en persoonlijke sores legden een van de beste Vlaamse misdaadschrijvers lam. Letterlijk en figuurlijk knoopt De Bruyn nu met ‘Charly’ aan bij vier stille jaren. Een psychologische thriller met spannende hoogtepunten die Stephen King soms doen verbleken. Een jong gezin met een dochtertje van vijf investeert in een villa die heel goedkoop wordt aangeboden. Maar er gebeuren rare dingen rond het huis, zo meent de moeder van Amanda. Is het pand een spookhuis? Er is inderdaad vier jaar geleden een moord gebeurd, zo blijkt. Het koppel komt op het idee om zichzelf te trakteren op een etentje en voor Amanda een babysit te regelen. Door een misverstand kennen vader noch moeder de jonge studente, Charly. Rond die babysit, de nog altijd getraumatiseerde getuige van de moord op haar vader, ontwikkelt De Bruyn een donkere en harde, maar meesterlijk gecomponeerde thriller. Vier jaar geduld wordt beloond.

Patrick De Bruyn, Charly, Manteau, 296p., 21,99 euro

Boter bij de vis

Voor knotsgekke thrillers en nog zottere personages is er maar één adres in Vlaanderen: Bavo Dhooge. Vorig jaar kreeg hij met Santa Monica meer dan terecht de Hercule Poirotprijs en al jaren vind je zijn naam terug op alle nominatielijsten. Dat hij ook de ernstige toer op kan gaan, bewees hij recent met ‘Schaduw van de koning’, een vuistdikke historische thriller rond de controversiële Belgische koning Leopold III. In ‘Sushi King’ speelt, hou je vast, een vis eigenlijk de hoofdrol. Een arowana die een kleine honderdduizend dollar waard is. De eigenaar zit er tot ergernis van zijn vrouw Sexy Betsy urenlang naar te staren thuis. Intussen heeft een maffiabaas een oog op de arowana. Hij is eigenaar van een pak sushitenten en baas van een gokcentrum waar illegale visgevechten plaatshebben. Nog even zeggen dat levend standbeeld Bo Dodge pas tot leven komt als het echt nodig is. Criminele gekheid.

Bavo Dhooge, Sushi King, Houtekiet, 268p., 19,95 euro

Crapuul

De jongste Deflo, ‘Intifada’, lag nog maar pas in de etalage of hij stond al in de top tien. Niet ongewoon voor deze populaire Vlaamse misdaadauteur. Maar veel wijst erop dat Deflo met ‘Intifada’ meer wou: aandacht vragen voor racisme, wat provoceren. In Mechelen wordt het lijk gevonden van Yasser. Een junkie die moslims haat, wordt verdacht. Ten onrechte. Al snel volgt een tweede moord. De moordenaar bekent in een bericht dat hij uit is op wraak. Dat hij het beu is slachtoffer te zijn van het ‘crapuul’ van de straat. De brave ambtenaar is getrouwd met een Marokkaanse en vader. Een onopvallende man die door wraak zijn eergevoel terug wil krijgen en professionele hulp nodig heeft. Als pers en politiek zich met de zaak gaan bemoeien, dreigt een regelrechte opstand het land te verdelen. Intifada steekt vol goede bedoelingen. Toch blijft de vraag of Deflo niet te hoog heeft gegrepen. Zijn terechte en begripvolle aanklacht mist wat meer geloofwaardige personages.

Deflo, Intifada, Borgerhoff & Lamberigts, 318p., 22,50 euro

Gesjoemel rond lab

In een Leuvens lab voor stamcelonderzoek is een ontdekking gedaan van wereldniveau. Veroudering zou er mee kunnen worden afgeremd. Uit binnen- als buitenland komen tegenstrijdige reacties. De doorbraak was onverwacht, het onderzoek op proefpersonen niet volgens de geldende ethische normen. Het hoofd van het lab, Mamidakis, vertrekt onverwacht naar Kreta en pleegt er zelfmoord. Professor Eerdekens die een opzienbarend artikel publiceerde, volgt hem op. De vriendin van Mamidakis gelooft niet in zelfmoord en vraagt hoofdinspecteur Berg een onderzoek in te stellen. Berg en zijn team krijgen tegenwind van bovenaf. Maar ze zetten door als een journalist die Eerdekens interviewde zogezegd zelfmoord pleegt en er gesjoemeld blijkt te zijn met geld van het lab. Berg is intussen verliefd geraakt op een knappe assistente van de prof. ‘De mythe van Methusalem’ van Jo Claes is zijn zevende misdaadroman met de gedreven Thomas Berg. Het verhaal is spannend en intrigerend, de informatie over stamcelonderzoek nergens belerend. De plotwendingen zijn vakkundig onvoorspelbaar.

Jo Claes, De mythe van Methusalem, Houtekiet, 406 p., 21,99 euro

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content