Prijs der Nederlandse Letteren voor jarige Leonard Nolens

25/04/12 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

Tijdens de hommage voor de 65-jarige Nolens in de Antwerpse Bourla maakte Pascal Smet vanavond bekend dat Nolens de Prijs der Nederlandse Letteren krijgt uitgereikt.

Een verjaardagsfeestje om te onthouden: de Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro. Dit maakte de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, de Vlaamse Minister van Onderwijs Pascal Smet, woensdagavond bekend in een uitverkochte Bourlaschouwburg in Antwerpen, waar de 65ste verjaardag van Nolens gevierd werd.

'Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen', zo stelt de jury onder voorzitterschap van Herman Pleij. De jury noemt Nolens een 'uitzonderlijk dichter en zeer begenadigd voorlezer' en kenmerkt zijn werk als 'een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander'.

De laureaat werd woensdagochtend overdonderd door het bericht. Hij zat in zijn werkkamer toen minister Smet belde: 'Het was of de buitenwereld op een onwezenlijke manier binnenkwam'.

Bij de aankondiging in de Bourlaschouwburg zei minister Smet: 'Leonard Nolens wijdt zich al zijn hele leven aan wat allicht economisch een van de meest nutteloze bezigheden is, en daar heb je in deze tijden uitzonderlijk veel lef voor nodig. Maar zonder taal, gevoed door taalkunstenaars, is er van economie waarschijnlijk helemaal geen sprake'.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.

Leonard Nolens is sinds de instelling van de Prijs der Nederlandse Letteren in 1956 de twintigste laureaat. Het was al geleden van 1998 dat er nog eens een Vlaamse auteur die eer te beurt viel. Paul De Wispelaere was toen de gelukkige.

Daarna waren de Nederlandse auteurs steeds aan het feest, met respectievelijk Gerard Reve (2001), Hella Haasse (2004),Jeroen Brouwers (2007) en Cees Nooteboom (2009). Brouwers weigerde weliswaar de prijs omdat die destijds slechts 16.000 euro bedroeg. Te weinig voor een oeuvreprijs, aldus Brouwers. Nooteboom en nu dus ook Nolens plukken de vruchten van Brouwers' protest.

(Bron: persbericht Taalunie) Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners