Postume bundel verhalen van Elmore Leonard

© /

Van de Amerikaanse misdaadschrijver Elmore Leonard komt volgend jaar een bundel nog niet eerder gepubliceerde verhalen uit. Volgens uitgever Weidenfeld & Nicolson gaat het om vijftien verhalen waarvan de meeste geschreven zijn in de jaren vijftig.

De auteur was toen nog copywriter voor een reclamebureau in Detroit, de stad die vaak het decor van zijn misdaadromans was. Elmore Leonard overleed vorig jaar, hij was 87. ‘The Unpublished Stories’ brengt de lezer naar verre oorden als bars in kleine stadjes van New Mexico tot de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Heel wat personages die hun eerste opwachting maken in de bundel korte verhalen, keren terug in later gepubliceerd werk.

Leonard werd een van de meest gelauwerde Amerikaanse schrijvers. The Washington Post noemde hem ‘de beste Amerikaanse misdaadschrijver ooit’, The Sunday Times had het over ‘een genie’. Tijdens zijn carrière van meer dan zestig jaar schreef hij 45 boeken. In zijn debuutperiode waren dat vaak westerns als ‘The Bounty Hunters’ en ‘Hombre’. Toen het genre in de jaren zestig minder populair werd, gaf hij de voorkeur aan misdaadromans. Zijn aandacht ging vooral naar de wereld van de criminelen, minder naar het politiewerk.

Dialogen zijn in het werk van E.L. bijzonder belangrijk. Meestal zijn het de personages die al pratend het verhaal vertellen en jongleren met woorden. De schrijver komt weinig tussen. Lof voor zijn dialogen hadden Saul Bellow en Martin Amis. Die laatste noemde in een interview Chandlers proza plomp, vergeleken met dat van E.L. Van Hemingway was Leonard een groot bewonderaar, maar hij vond zijn gebrek aan humor een misser. En aan humor, relativeringsvermogen, knotsgekke en absurde situaties, maffe personages ontbreekt het nu net niet bij Leonard.

Als geen ander combineerde hij realisme en surrealisme in een stijl waarin weinig plaats is voor adjectieven. Die had hij naar eigen zeggen genoeg gebruikt toen hij nog reclameteksten schreef. Overigens had hij tien regels bedacht voor goed schrijverschap. Het eerste luidde dat je een boek niet mag beginnen met over het weer te schrijven. Uitroeptekens moet je vermijden. Eén ! op honderdduizend woorden is genoeg. En, dicht bij Faulkners ‘kill your darlings’: ‘Probeer het deel dat lezers overslaan niet te schrijven.’

Tientallen romans en korte verhalen van Elmore Leonard zijn met succes verfilmd. De western ‘3.10 to Yuma’ (1953, remake 2007)) was een van de eerste. Recenter is Quentin Tarantino’s legendarische ‘Jackie Brown’ (‘Rum Punch’) en Steven Soderberghs ‘Out of Sight’.

De meeste misdaadromans van Elmore Leonard zijn in het Nederlands vertaald. ‘The Unpublished Stories’ komt uit in de herfst van volgend jaar. Of er een Nederlandse vertaling van de vijftien verhalen komt is niet geweten. Ook niet of de zoon van Elmore, Peter, de onafgewerkte 46ste roman van zijn vader zal voltooien.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content