Politiebescherming aangeboden voor Michel ‘Soumission’ Houellebecq

© Imageglobe

Flammarion, uitgever van ‘Soumission’ van Michel Houellebecq, sloot gisteren na de aanslag op Charlie Hebdo alvast zijn Parijse kantoor.

Een absurd toeval zorgde er voor dat op de dag dat ‘Soumisson’, de controversiële roman van Michel Houellebecq, verscheen, een aanslag werd gepleegd op de redactie van Charlie Hebdo. Uitgerekend diezelfde woensdag 7 januari bracht Charlie Hebdo de nieuwe Houellebecq ook op de cover van het magazine. Voor meer info over Houellebecqs toekomstvisioen van een geïslamiseerd Frankrijk in 2022, zie: Nieuwe roman Michel Houellebecq laat islam in Frankrijk zegevieren en ‘De Verlichting is dood’ (Michel Houellebecq).

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo© Belga Image

Na de raid op Charlie Hebdo gisterenvoormiddag, besloot Houellebecqs uitgever Flammarion om zijn Parijse kantoor te sluiten. Door deze voorzorgsmaatregel mochten de 450 personeelsleden van Flammarion huiswaarts keren. Vandaag zouden de medewerkers echter opnieuw ten kantore worden verwacht.

Einzelgänger en misantroop

De politie zelf bood ondertussen ook aan Houellebecq bescherming aan. Het is voorlopig niet geweten of de 56-jarige schrijver daarop is ingegaan. Houellebecq is een notoire einzelgänger en misantroop die er zijn hand niet voor omdraait om plots van de aardbol te verdwijnen. Het lijkt dus weinig waarschijnlijk dat de Franse auteur op dit politie-aanbod zal ingaan.

Politiebescherming aangeboden voor Michel 'Soumission' Houellebecq
© GF

Fatwa

De hele controverse rond ‘Soumission’ doet enigszins denken aan de manier waarop Salman Rushdie in 1989 moest onderduiken voor de banvloek (fatwa) – en de doodsbedreigingen – die over zijn roman ‘De duivelsverzen’ (1988) door Iraanse moslimgeestelijken werd uitgesproken. Maar Houellebecq valt, in tegenstelling tot vroeger werk, deze keer in ‘Soumission’ de islam en de Koran niet echt aan.

Frank Hellemans

Partner Content