Poëzieprijs Melopee: een apart concept

© Belga/Archibel

Op 25 september wordt voor de derde keer de poëzieprijs Melopee uitgereikt door de Oost-Vlaamse gemeente Laarne. Met die unieke prijs wil Laarne zijn culturele engagement onderstrepen.

Melopee is een jaarlijkse poëzieprijs die het meest beklijvende, oorspronkelijke Nederlandstalige gedicht bekroont dat verscheen in een van de 15 geselecteerde Vlaamse literaire tijdschriften. “Dat gaat van ‘De Brakke Hond’ over ‘Het Liegend Konijn’ tot ‘Deus ex Machina'”, vertelt jurylid Dorothea Van Hoyweghen.

Het unieke aan de prijs is dat er verder geen parameters zijn voor de selectie. “In een procedure van drie selectieronden worden 21 gedichten geselecteerd”, legt Van Hoyweghen uit. Dat vergt wel wat tijd en energie van de jury met als voorzitter Frans-Jos Verdoodt. “Iedereen kan immers een ander gedicht schitterend vinden”, stelt Van Hoyweghen.

“Bij de eerste selectie wordt aan de jury gevraagd om geen rekening te houden met het prestige van het literaire tijdschrift waarin het gedicht verschenen is”, vertelt Van Hoyweghen nog. Toch stonden er vorig jaar enkele mooie namen op de lijst van geselecteerde gedichten: onder meer ‘Alzheimer’ van Erwin Mortier en ‘Bellen met een vriend die K heeft’ van Benno Barnard.

Uiteindelijk werd Marc Tristmans met ‘Geen aanleg’ uitgeroepen tot opvolger van de allereerste laureaat Charles Ducal. Dat de Melopeeprijs echt wel waarde heeft, wordt onderstreept door het feit dat Tristmans nadien ook de Herman de Coninckprijs in de wacht sleepte.

Met de uitreiking van Melopee toont Laarne dat ze veel belang hecht aan cultuur. Zo wordt het prestige van deze prijs nog wat extra in de verf gezet doordat hij uitgereikt wordt in het historische kader van de wapenzaal van het kasteel van Laarne. Bovendien verschijnt naar aanleiding van de uitreiking een bloemlezing van de 21 geselecteerde gedichten.

Liesbeth Vanderveken




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content