Poëtische pyromaan Peter Verhelst 2 keer genomineerd voor grote poëzieprijs

12/12/14 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:55

'Wij totale vlam', de laatste dichtbundel van Peter Verhelst die al genomineerd was voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs, is nu ook in de running voor de Herman de Coninckprijs.

Poëtische pyromaan Peter Verhelst 2 keer genomineerd voor grote poëzieprijs

© Belga

Het was al langer geweten dat Peter Verhelst met 'Wij totale vlam' kans maakte op de VSB Poëzieprijs, de belangrijkste Nederlandstalige poëzieonderscheiding, maar Verhelst dingt nu ook mee naar de Herman de Coninckprijs voor beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar.

Stevige concurrentie

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, maakte een tijdje terug bekend dat 'Wij totale vlam' bij de laatste vijf kanshebbers op de 25.000 euro van de VSB Poëzieprijs hoorde. Hij heeft daar stevige concurrentie van vier andere Nederlandse dichters: Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe en Alfred Schaffer. Op 28 januari 2015 weten we of Verhelst het glas mag heffen.

Vuurvliegjes op de cover van Verhelsts nieuwste poëziebundel.

Vuurvliegjes op de cover van Verhelsts nieuwste poëziebundel. © GF

Thuismatch

De laatste week van januari staat traditioneel de poëzie in het zonnetje met een Poëziedag en een Poëzieweek. In Antwerpen wordt dan op 27 januari de Herman de Coninckprijs uitgereikt voor beste Vlaamse dichtbundel. En ook daar is Verhelst dus van de partij, samen met Geert Buelens, de onvermijdelijke Leonard Nolens, Els Moors en Maud Vanhauwaert. Verleden jaar was Paul Bogaert de gelukkige die met 6.000 euro aan de haal ging en eeuwige roem, alhoewel dat laatste - zeker in de poëzie - met een korreltje zout moet worden genomen natuurlijk.

Bundel van 2014

Hoe dan ook, 'Wij totale vlam' van Peter Verhelst lijkt alleszins dé bundel van 2014 te zijn. Verhelst is een dichter pur sang en weet met zijn vlammenmystiek alle registers van het leven en de liefde te bespelen. Waar die lyrische toon in zijn proza en toneelwerk niet altijd detoneert, speelt hij in 'Wij totale vlam' een thuismatch.

Frank Hellemans

Onze partners