Pirate Julia Schramm beschadigt Duitse piratenpartij met antipiraterij

20/09/12 om 11:09 - Bijgewerkt om 11:09

Julia Schramm is een van de kopstukken van de Duitse piratenpartij. In het verleden noemde ze intellectuele eigendom 'walgelijk'. Maar nu ze zelf een boek over het internet geschreven heeft, is alles plots anders.

'Klick mich' heet het boek dat Julia Schramm gesampeld heeft. Of het een bestseller wordt, valt nog af te wachten, want de media zijn helemaal niet geïnteresseerd in de inhoud, die verwarrend en fragmentair wordt genoemd. Des te meer belangstelling hebben ze voor de pirate, die al haar principes overboord heeft gegooid.

Als pirate is Schramm in het verleden altijd een rabiate tegenstander geweest van de auteursrechten. Ze noemde geestelijke eigendom gewoon 'walgelijk'.

Maar nu Schramm zelf een boek heeft uitgegeven is alles anders. Ze publiceerde 'Klick mich' bij een filiaal van een groot concern. Haar uitgeverij, Knaus, is immers een onderdeel van Random House. Voor 'Klick mich' heeft de schrijfster een groot voorschot gekregen. Sommigen gewagen van 100.000 euro. Schramm zelf wil niet bekendmaken hoeveel voorschot ze geïncasseerd heeft. Ze verstopt zich achter haar uitgever, die haar verzocht zou hebben geen cijfers te noemen. Maar in een interview met 'Die Welt' gisteren verdedigt de pirate zich met het argument dat andere uitgevers nog veel meer wilden bieden. Zij echter zou voor kwaliteit en een goed lectoraat gekozen hebben, wat het 'gematigde' voorschot zou verklaren.

Dat Schramm met zo'n mentaliteit in haar vuurproef zou falen, was voorspelbaar. En zie, ongeveer tegelijk met de publicatie van 'Klick mich' kwam er een roofdruk op de markt. In plaats van zich te verheugen dat de vloer werd aangeveegd met het principe van het intellectuele eigendom liet de uitgever de roofdruk verbieden. En pirate Julia Schramm is het daar helemaal mee eens. Ze beklemtoonde zelfs verheugd te zijn dat de uitgever niet meteen een hoge financiële boete tegen de roofdrukker heeft geëist. Ze noemt dat een constructieve stap in de richting van een definitieve regeling van het auteursrecht.

Julia Schramm heeft wel verklaard dat ze 'Klick mich' over tien jaar gratis toegankelijk zal maken. De vraag is of de piratenpartij dan nog bestaat als ze piraten van het kaliber Julia Schramm in haar bestuursrangen blijft dulden. De partij is nu het voorwerp van wat ze volgens eigen idioom een 'shitstorm' noemt: een storm van verontwaardiging. De zwarte vlag kunnen de piraten in elk geval al hijsen, voor hun eigen begrafenis. In het algemeen zit de piratenpartij immers in een depressie en het is maar de vraag of ze bij de nationale verkiezingen van eind volgend jaar niet helemaal verzuipt.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners