Pieter Aspe-offensief op alle fronten

Pieter Aspe keert met 'Het Oor van Malchus' in zekere zin terug naar zijn debuut 'Het vierkant van de wraak' van 20 jaar geleden. © BELGA

Niet alleen verschijnt de eerste Aspe in Dwarsligger-formaat maar er is ook nog de Aspe Award, Van In op het toneel en een nieuwe thriller. Aspe zelf geeft tekst en uitleg.

Pieter Aspe schrijft ijverig aan de laatste zinnen van zijn 36ste thriller die in april uitkomt. En intussen kan je naar inspecteur Van In op het toneel gaan kijken. Maar er is meer nieuws: er komt een Aspe Award en een eerste Aspe in Dwarsligger-formaat.

‘Die Award is eigenlijk een idee van uitgever Karel Dierickx’, zegt Pieter Aspe. ‘De Award gaat samen met een nieuwe imprint van Uitgeverij Manteau die er komt: Aspe NV. Het doel is nieuwe auteurs aantrekken en ze uitgeven. Bij Aspe NV zouden ook andere genres dan misdaadverhalen komen. We zien het ruimer en denken niet per se uitsluitend aan Vlamingen. Nu, alles moet nog praktisch uitgewerkt worden, hoor. De Award zelf wordt uitgereikt op de Boekenbeurs. Het is een verhalenwedstrijd met een serieuze prijs. Niet zomaar een kleinigheid. We willen mensen die korte verhalen schrijven aanmoedigen en motiveren. Ze meteen begeleiden, hun vragen beantwoorden. We beginnen met korte krimiverhalen, ook omdat dit het gemakkelijkst is. Aan romans is meer werk. Voor de auteur én voor wie ze moet beoordelen (lacht). Dat schrikt misschien af. Ik kan me ook voorstellen dat heel wat mensen een paar korte verhalen in de lade hebben liggen en nu naar buiten zullen komen. Alles staat nog open. Op 1 april (lacht) moet alles duidelijk zijn. Neen, het is geen grap.’ Meteen de datum dat Aspe #36 verschijnt: ‘De Doos’. De thriller speelt voor een stuk op Kreta en draait rond de moorden in Vlaanderen op de zoon van een verzetsheld en op een vermeende collaborateur.

Dwarsligger

Ook nog in april verschijnt voor het eerst als Dwarsligger een thriller van Aspe uit 2012: ‘Eiland’. Dwarsliggers zijn complete boeken in een handig formaat die je ‘panoramisch’ leest. Ze zijn even groot (of klein) als een mobiele telefoon. Makkelijk om lezen op reis. Het gaat om een Nederlands concept dat nu vijf jaar bestaat en navolging heeft gekregen in landen als Spanje, Frankrijk, Engeland, Zweden, Finland, Rusland, Italië. In het Nederlands zijn pakweg driehonderd titels verschenen in alle mogelijke genres: romans, thrillers, geschiedenis, management. Favorieten in Vlaanderen over vijf jaar zijn ‘Het diner’ van Herman Koch, ‘Stoner’ van John Williams, ‘Het SAS Survival handboek’ en natuurlijk Dan Brown.

In april verschijnt de eerste Aspe in Dwarsligger-formaat.
In april verschijnt de eerste Aspe in Dwarsligger-formaat.© GF

Els Wouters van uitgever Dwarsligger/VBKU: ‘Goed om weten is dat we een aantal Dwarsliggers ook tegelijk met het boek uitbrengen. Onder meer Nicci French, Val McDermid, SJ Watson, Koch… Een echte concurrent met e-books zijn we niet. We hebben hetzelfde doelpubliek, dat wel. Maar zo’n dwarsligger heeft nooit last van een lege batterij. En buiten is hij comfortabeler om te lezen als er zon is. Als er wat zand in terecht komt, is dat geen probleem. Op de Boekenbeurs was het opvallend hoeveel mensen geïnteresseerd waren.’ Aspe: ‘Toen ik ze voor het eerst in handen kreeg was ik echt verbaasd hoe goed leesbaar en duidelijk die kleine boekjes waren. En ja, een e-reader…, daar kan je misschien wel duizend boeken insteken. Maar wie leest duizend boeken? Het is wellicht zoiets als wat vroeger met diapositieven gebeurde. Ze werden een keer geprojecteerd en belandden dan in de kast.’

Het Aspe-toneelstuk ‘Moord in het theater’ is tot 10 januari te zien in Brugge. Daarna op tournee tot midden april.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content