Piet Paaltjens-wandelingen in Schiedam

17/05/12 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

Vanaf zondag 20 mei tot en met 17 juni kunt u iedere zondag deelnemen aan een Piet Paaltjens-wandeling in Schiedam.

Vanaf zondag 20 mei tot en met 17 juni kunt u iedere zondag deelnemen aan een Piet Paaltjens-wandeling in Schiedam.

Onder leiding van architectuurhistoricus Marcel Teunissen lopen de deelnemers door de Schiedamse binnenstad langs gebouwen en plekken die een rol van betekenis hebben gespeeld in het leven van de predikant Francois HaverSchmidt (1835-1894), beter bekend als de dichter Piet Paaltjens: de bekendste Nederlandse dichter (Snikken en grimlachjes) uit de Romantiek.

Haverschmidt werd in 1864 benoemd als predikant in Schiedam. Hij kreeg een bijzondere band met de stad en was vooral begaan met het sombere lot van de onderbetaalde arbeiders in de jeneverindustrie. De dominee dichter tobde echter met het leven en kwam tegenslagen als het verlies van zijn nog geen twee jaar oude zoon in 1868 nooit te boven. Op 19 januari 1894 hing hij zichzelf op aan het gordijnkoord van de bedstee in zijn woning met pastorie aan de Lange Haven 134a.

Het vertrek- en eindpunt van deze anderhalf uur durende wandeling is Pand Paulus waar Haverschmidt jarenlang heeft gepreekt. Na zijn zelfmoord in 1894 kreeg het oorspronkelijk uit 1605 daterende gebouw zeer verschillende functies.

Sinds 1996 is het de tentoonstellingsruimte van Stichting Kunstwerkt. Daar opent meteen na de eerste wandeling op zondag 20 mei de tentoonstelling Zoektocht naar het Verborgene. Deze expositie is een zoektocht naar sporen van Piet Paaltjens in Schiedam: verstopt in het gebouw, ondergedompeld in bibliotheken, dolend door Schiedam. Iedere deelnemende kunstenaar interpreteert dit op zijn eigen manier. (MS)

Lees meer over:

Onze partners