Peter Terrin valt in de EU-prijzen

06/10/10 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Peter Terrin krijgt voor 'De bewaker' de EU-Literatuurprijs, samen met 10 andere laureaten.

Een dag voor de bekendmaking van de Nobelprijs voor Literatuur werd op de Boekenbeurs te Frankfurt de rode loper uitgerold voor 11 laureaten voor de EU-Literatuurprijs. De Belgische jury bekroonde 'De bewaker' (2009) van Peter Terrin.

De EU-literatuurprijs is een initiatief van de Europese Commissie en de Europese verenigingen van boekenverkopers, schrijvers en uitgevers. Aan het programma nemen 35 landen deel, waarvan er 11 dit jaar een winnaar mochten aanduiden. De Belgische jury heeft dus voor Terrins vierde roman gekozen. Europees Commissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou hoopt dat de prijzen ertoe zullen bijdragen dat de werken van de winnaars "vertaald worden en een bredere kring van lezers buiten hun eigen land kunnen bereiken. Na vertaling en promotie kunnen die werken eventueel ook materiaal leveren voor films, tv en toneelstukken, en zo bijdragen tot het succes van onze culturele en creatieve bedrijfstakken."

'De bewaker' was eerder al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en figureerde op de longlist van zowel de Gouden Uil als de AKO Literatuurprijs. In januari van dit jaar maakte de uitgeverij bekend dat het boek wordt vertaald naar het Engels en het Italiaans. Een Franse vertaling zou verschijnen bij de prestigieuze uitgeverij Gallimard.

Peter Terrin is naast romancier ook blogger van dienst bij Knack Boekenburen. Elke veertiendaagse schrijft hij er een outsider-blog. Zondag 10 oktober is Peter Terrin te gast in Kortrijk, waar hij in het kader van het Penhuis om 10u. in de Orangerie over zijn werk praat.

Frank Hellemans (Bron: Persbericht Belga)

Onze partners