Peter Buwalda literaire Zomergast zondag op Nederlandse tv

31/07/15 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:31

In de 2e aflevering van Zomergasten op NPO 2 komt de Nederlandse auteur Peter Buwalda vanaf 20.15u zijn fascinatie voor gedreven kunstenaars, zoals hij er zelf een is, met beeld- en muziekfragmenten toelichten.

Peter Buwalda literaire Zomergast zondag op Nederlandse tv

© YouTube

'Bonita Avenue', de eersteling van de Nederlandse auteur Peter Buwalda uit 2010, is het strafste Nederlandstalige romandebuut sinds jaren. Buwalda komt zondag 2 augustus zelf zijn esthetica toelichten in het VPRO-programma Zomergasten op NPO 2 (het vroegere Nederland 2) vanaf 20.15u.

Peter Buwalda literaire Zomergast zondag op Nederlandse tv

© Belga

De 43-jarige Buwalda werkte aanvankelijk voor een uitgeverij voordat hij zelf zich enkele jaren afzonderde om een roman te plegen. Hij hoopte van 'Bonita Avenue' naar eigen zeggen 3.000 exemplaren te slijten. Het zouden er ondertussen al 350.000 zijn, en ook in de New York Times was men enthousiast over Buwalda's filmische en vooral zeer explosieve familieroman.

Helemaal voor gaan

Het is alleszins lang geleden dat een Nederlandstalige schrijver zo beeldend én intens kon vertellen. Benieuwd welke beeldfragmenten Buwalda zoal hebben geïnspireerd. Dat hij voor 'Melancholia' van Lars von Trier als aansluitende keuzefilm om 23.20u koos, spreekt al boekdelen. Zelf zegt Buwalda in aanloop naar het programma van zondag dat hij ook een boontje heeft voor muziek van componisten en muzikanten die er echt helemaal voor gaan no matter what: van Beethoven tot Elvis Presley.

Perfectioneringsdrang

Buwalda, die in Brussel werd geboren maar nooit echt zijn biologische vader heeft gekend - hij nam de Friese naam van zijn stiefvader aan - is bekend om het fanatiek belijden van het schrijversmetier. Dat het ondertussen vijf jaar geleden is dat hij nog een roman heeft gepubliceerd, heeft te maken met die perfectioneringsdrang. Volgend jaar zou zijn tweede roman moeten verschijnen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners