Penguin + Random House = grootste uitgever

29/10/12 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Een megafusie maakt van Penguin én Random House de grootste boekenuitgeverij ter wereld.

Penguin + Random House = grootste uitgever

Moederbedrijf Pearson van de literaire uitgeverij Penguin met het beroemde pinguïn-icoontje was al een tijdje op zoek naar een overnemer. Het wou niet in zee met HarperCollins van mediamagnaat Rupert Murdoch maar koos uiteindelijk voor het Duitse Bertelsmann dat Random House onder zijn vleugels heeft.

Eerst waren ze nog met zes grote spelers op de wereldmarkt van het boek: Penguin, Random House, Hachette, Macmillan, Simon & Schuster en HarperCollins. En nu dus met vijf. Penguin was al een tijdje op zoek naar een nieuwe partij om de eigen marktpositie te consolideren. De omzetdaling van 3,5 procent in de eerste helft van dit jaar maakte die zoektocht nog urgenter.

Bertelsmann dat met Random House het wel goed deed, was de grootste geïnteresseerde. Dankzij de verkoop van de megaseller 'Vijftig tinten grijs' van E.L. James en goede presteaties op de e-boek markt blijft Bertelsmann-Random House relatief ongehavend in de digitale boekenstorm.

Een fusie tussen beide grote spelers lag voor de hand tot HarperCollins van News Corp-voorman Rupert Murdoch een bod op Penguin uitbracht van 1,25 miljard euro. Penguin wees het aanzoek echter af en koos voor een minderheidsparticipatie van 47 procent in het huwelijk met Random House-Bertelsmann dat de resterende 53 procent dus in handen krijgt.

En toen waren ze nog met vier? Het is immers weinig waarschijnlijk dat Murdoch-HarperCollins op zijn honger blijft zitten.

Frank Hellemans

Onze partners