Paul Tang krijgt de Stripschapprijs 2013

22/10/12 om 20:42 - Bijgewerkt om 20:42

De Stripschapprijs 2013 gaat naar de Nederlandse auteur Paul Teng.

De Stripschapprijs 2013 gaat naar de Nederlandse auteur Paul Teng.

Teng (Rotterdam, 1955) heeft volgens de jury zijn sporen ruimschoots verdiend in het buitenland. Het is de 40e keer dat de prijs wordt toegekend. Teng krijgt hem in maart uitgereikt, tijdens de Stripdagen in Gorinchem.

De strips van de winnaar zijn in veel Europese landen gepubliceerd. Hij tekent veel avonturen trips, maar heeft volgens de jury altijd aandacht voor de menselijke kant van het verhaal. Ze is dan ook "zeer onder de indruk van de omvang en de menselijkheid van het werk van Paul Teng". Hij wordt geprezen om zijn illustratieve stijl en is "een echte stripmaker, die het verhaal nooit ten koste zal laten gaan van het mooie plaatje".

Teng staat bekend om zijn realistische historische strips. "Libertair Intermezzo" speelt zich bijvoorbeeld af tijdens de Spaanse burgeroorlog, "De Vrienden van Igor Steiner" tijdens de Russische revolutie. De stripserie "Shane" speelt zich af in de middeleeuwen en "De oneven orde" bijvoorbeeld gaat door de eeuwen heen van Antwerpen 1585 tot Parijs 1791.

Eerdere winnaars van de Stripschapprijs zijn onder anderen Aloys Oosterwijk, Peter de Wit, Joost Swarte, Theo van den Boogaard of eerder nog Hans Kresse en Maarten Toonder. Aan de prijs is een expositie verbonden. (Belga/MS)

Onze partners