Paul Auster - Sunset Park

02/12/10 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:44

Houdt u van honkbal? Dan moet u misschien Sunset Park van de Amerikaanse auteur Paul Auster in huis halen.

Paul Auster - Sunset Park

Uitgeverij: De Arbeiderspers

Aantal pagina's: 231

Prijs: 19,95 euro

ISBN: 978-90-295-7350-4

U vindt er de trieste levensbeschrijvingen in van illustere baseballspelers als Herb Score, Mark Fidrych of Donnie Moore. Bent u meer een filmfanaat? Ook dan is Sunset Park een aanrader: Auster geeft u bijna de integrale voorstelling van The Best Years of Our Lives van William Wyler uit 1946 cadeau.

Maar misschien bent u gewoon op zoek naar een goede roman? Dan laat Paul Auster deze keer jammer genoeg verstek gaan.

Jaren geleden verliet Miles Heller zonder boe of ba het huis van zijn welgestelde vader en stiefmoeder in New York. Anno 2008 woont de inmiddels 28-jarige Miles samen met de minderjarige Pilar in het zuiden van Florida. Hij heeft Pilar ontmoet in het park, terwijl ze allebei 'toevallig' The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald zaten te lezen.

Miles werkt als 'uitmester' van huizen van door de kredietcrisis aan lagerwal geraakte eigenaars. Hij wordt geplaagd door schuldgevoel: hij is ervan overtuigd dat hij als zestienjarige zijn stiefbroer Bobby vermoord heeft door hem onder een auto te duwen.

De oudere zus van Pilar chanteert Miles. Als hij haar niet van 'cadeautjes' uit de door hem uitgemeste huizen blijft voorzien, dreigt ze ermee hem als 'kinderlokker' aan te geven. Wanneer een oude schoolvriend Miles uitnodigt om terug naar New York te keren en er zijn intrek te nemen in een kraakpand in Sunset Park, aarzelt hij niet.

Paul Auster is dol op 'toeval' en weeft graag verwijzingen naar andermans werk doorheen zijn eigen boeken. Zo zijn er deze keer opvallende gelijkenissen tussen de 'ongevallen' in Sunset Park en in The Great Gatsby. En wordt er duchtig gebloemleesd uit de Baseball Encyclopedia. Het resultaat is een zeurderige, weinig opwindende roman.

Jan Stevens

Lees meer over:

Onze partners