Patrick Roegiers versus Hugo Claus

23/08/12 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

Een Waalse auteur neemt revanche op Hugo Claus en schrijft zo het meest opmerkelijke Belgische boek van de rentrée littéraire.

Patrick Roegiers versus Hugo Claus

© Belga

Een Waalse tegenhanger voor het verdriet van België

De rentrée littéraire is in Frankrijk het evenement van het einde van de zomer. Vanaf 22 augustus tot eind oktober lanceren de uitgevers hun grote kleppers, in de hoop genomineerd te worden voor één van de literaire prijzen. Vorige week bespraken we al 'Barbe bleue', de nieuwe van Amélie Nothomb, maar andere Belgen tekenen ook present. Patrick Roegiers gebruikt nog maar eens België als inspiratiebron in 'Le bonheur des Belges'. De roman moet de vrolijke tegenhanger zijn van 'Het verdriet van België' van Hugo Claus. We volgen het hoofdpersonage in een reis door België, waar historische gebeurtenissen door elkaar lopen. Meer uitleg over dit boek tijdens een ontmoeting met de auteur op 10 september in Brussel. Praktische informatie vindt u op de site van organisator Tropismes.

Van Bart De Wever tot dictator : Belgische inspiratie

België is hét thema bij uitstek voor de Belgische auteurs. Frank Andriat schetst in 'Bart chez les Flamands' een portret van Vlaanderen anno 2030. In de satirische roman is de scheiding tussen Vlaanderen en Wallonië tegen dan een feit, maar is Vlaanderen - in tegenstelling tot Wallonië - in armoede vervallen. De populaire auteur Francis Dannemark beschrijft de intriges van een filmclub die bijeenkomt tijdens een periode van aanslepende regeringsonderhandelingen. 'La véritable vie amoureuse de mes amies en ce moment précis' wordt voorgesteld in een youtube-filmpje dat op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Charly Delwart gaat het verder zoeken. 'Citoyen Park' bevreemdt door het werk van de schrijver te vergelijken met een dictator, die zijn onderdanen ook in fictie wil doen geloven.

Olivier Adam

Volgens onze Franse zustersite L'Express maakt de jonge schrijver Olivier Adam eindelijk kans op de heilige graal van de Franse literatuur: de Goncourt. Zijn tiende roman, 'Les lisières', volgt de avonturen van de antiheld Paul Steiner die hoopt dat een reis naar Japan zijn leven weer op de rails zal brengen. Ook andere bekende Franse auteurs maken hun borst al nat voor de literaire prijzen : Tahar Ben Jelloun met 'L'amour conjugal', Philippe Claudel met 'Parfums, Stock', Florian Zeller met 'La jouissance' of nog Nicolas Rey met 'L'amour est déclaré'. Fragmenten van deze en enkele andere romans kunt u alvast lezen op L'Express.

Waalse bibliotheken moeten meer betalen

Onder druk van de Europese commissie past het ministerie van economie het uitleenrecht aan. Dat schrijft de Franse site livreshebdo.fr. Gevolg: bibliotheken moeten meer betalen aan auteurs. Sinds 2004 betalen bibliotheken 1 euro per gebruiker, maar dat is niet in overeenstemming met een Europese richtlijn. Onder druk van de auteursrechtenorganisatie VEWA moeten auteurs nu uitbetaald worden volgens het aantal boeken en het aantal uitleningen van de bibliotheek. Jean-Michel Defawe, voorzitter van de Conseil des bibliothèques publiques, is van mening dat de Waalse gemeenschap geld moet bijpassen zoals de Vlaamse dat al doet. De Waalse politici zien dat echter niet zitten. De bibliothecarissen komen op 4 september samen om de situatie te bespreken.

Polemiek rond Camus: het vervolg

Twee weken terug brachten we u al op de hoogte van de polemiek die een Camus-tentoonstelling overschaduwt. Het getouwtrek blijft duren. De tentoonstelling werd geannuleerd omdat de organisator de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd een te warm hard zou toedragen. Een voorkeur die de UMP-burgemeester van Marseille niet zou bevallen. De nieuwe tentoonstelling wordt gesuperviseerd door de filosoof Michel Onfray. Maar nu weigert de minister van Cultuur Aurélie Filippetti (PS) de expo symbolisch of financieel te steunen. Affaire à suivre... (LR)

Onze partners