Pat Donnez goes Elsschot

31/08/10 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Vanaf zondag 5 september brengt Pat Donnez een radiohommage aan titaan Elsschot, met de assistentie van 9 andere 'Elsschot-zotten'.

'Ik daarf bijkan nie meer eten ...' Aan het woord is de bejaarde Willem Elsschot die binnenkort in plat Antwerps op Klara te horen zal zijn. Hij heeft het dan onder andere over zijn plotse magerzucht, ook al bleef hij royaal tafelen. Pat Donnez, die zijn sporen verdiend heeft met 'Titaantjes' en op het gebied van literaire reportages met zijn Bomans- en Boonprogramma's hoge toppen scheerde, maakte nu 'Zot van Elsschot', een negendelig feuilleton rond Willem Elsschot.

Op 5 september tussen 10 en 11u. is op Klara te horen hoe fotograaf Michiel Hendryckx, Elsschot-zot en -gids van dienst, op zoek gaat naar het pension van de roman 'Villa des Roses' in Parijs. Hij ontmoet er Knack-medewerker Guido Lauwaert die ook iets met Elsschot heeft.

Zo is er in elke Elsschot-aflevering telkens een Elsschot-enthousiasteling die de luisteraar op sleeptouw neemt in zijn Elsschot-passie en wordt hij op locatie geconfronteerd met een andere Elsschot-deskundige. Uiteraard dat daarbij rijkelijk uit het Elsschot-archief wordt geput, met frappante geluidsopnames waar Elsschot soms ook pittig Antwerps spreekt.

Zo ziet het programma er de volgende acht weken uit:

Rik Torfs (zondag 12 september): Wat heeft Elsschot te maken met Blauberg, een dorpin de Antwerpse Kempen? Rik Torfs en Pat Donnez zoeken het uit samen met Elsschotvorser Koen Rymenants.

Bart Van Loo (zondag 19 september): Hoe kan je met Elsschot een Française aan de haak slaan? Knack-medewerker Bart Van Loo die op 15 september in voorpublicatie bij Knack met zijn Elsschot-boek uitpakt ('Elsschot, Antwerpen en Coraline'), legt het het uit. In de ban van 'Kaas' dwalen Pat Donnez en Bart door het Antwerpen van Elsschot en Laarmans. Ze lopen langs bij Jan 'Tsjip' Maniewski en brengen samen een bezoek aan de begraafplaats 'Schoonselhof'. Ze mijmeren bij het graf van Elsschot, én het graf van de moeder van Elsschot.

Jean-Paul van Bendegem (zondag 26 september): Elsschot aan zee vandaag. Jean-Paul van Bendegem filosofeert in St-Idesbald met Pat Donnez over Elsschot en zijn boek'Tsjip'. Gids is de kunstschilder Walter Vilain. Hij is geboren en getogen in St-Idesbald en heeft er Elsschot nog ontmoet.

Patrick Janssens (zondag 3 oktober): Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen,gaat samen met Pat Donnez naar de Lemméstraat 21 in Antwerpen waar Elsschot veertig jaar at, dronk, sliep en werkte. Kleinzoon van Elsschot, Willem Dolphyn haalt erherinneringen op aan zijn grootvader. In één van de stamkroegen van Elsschot, ' deQuinten Metsys', ontmoeten Donnez en Janssens Cyriel Van Tilborg, de voorzitter van het Willem Elsschotgenootschap voor een gesprek over Elsschot de reclameman.

Arnon Grunberg (zondag 10 oktober): Elsschot In Nederland. Pat Donnez reist eerst naar Rotterdam waar Elsschot gewoond heeft en zijn debuutroman 'Villa des Roses' schreef. Arnon Grunberg komt er van zijn liefde voor Elsschot getuigen en Elsschot-kenner Peter De Bruijn is onze stadsgids. In Amsterdam praat Pat met Drs. P voor wie Elsschot de allergrootste is.

Annelies Verbeke en Johan Petit (zondag 17 oktober): Ook voor jonge mensen is Elsschot nog een lichtend voorbeeld: auteur Annelies Verbeke en theatermaker Johan Petit getuigen. Over het punkgehalte van Elsschot, zijn jeugd, en Elsschot de familieman. Pat Donnez, Annelies en Johan bezoeken de Kapel, waar Elsschot naar eigen zeggen 'in zijn jeugd als een beest heeft gezopen'. Om de hoek van de Kapel ligt het atelier van een andere grote Elsschot-zot: Luc Tuymans.

Erik Rinckhout en Chokri Ben Chika (zondag 24 oktober):' Het Dwaallicht' is de laatste roman die Elsschot schreef, over Frans Laarmans, Elsschots alter ego, die samen met drie Afghanen door Antwerpen trekt op zoek naar Maria Van Dam, een mysterieuze vrouw. Journalist Eric Rinckhout en acteur Chokri Ben Chika leggen samen met Pat Donnez exact hetzelfde parcours af.

De Klara-serie werd gerealiseerd met de steun van deBuren en de stad Antwerpen. Op donderdag 28 oktober wordt het bed van Elsschot geveild. In een extra aflevering op zondag 31 oktober komt Pat Donnez bij wijze van finale terug op deze uitzonderlijke verkoop.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners