Parnassusprijs voor Papieren Man zaliger

21/01/12 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

Minister van Cultuur Joke Schauvliege wil dat Vlaanderen in 2015 opnieuw gastland is op de Frankfurter Buchmesse.

Op de nieuwejaarsreceptie van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) trad de nieuwe directeur Koen Van Bockstal aan en werd de oude roerganger Carlo Van Baelen uitgewuifd.

Joke Schauvliege was eveneens op de afspraak en gaf alvast mee dat non-fictie, digitalisering en strips de zwaartepunten zouden moeten zijn van het beleid dat nieuweling Koen Van Bockstal zal aansturen nu zijn voorganger Carlo Van Baelen met pensioen gaat. Schauvliege noemde Van Baelen 'de anti-Laarmans' omdat hij als directeur gedurende de twaalf jaren van zijn VFL-leiding voor langetermijndoelstellingen ging en daarbij allesbehalve cynisch de Vlaamse letteren verdedigde.

Schauvliege drukte ook de hoop uit dat Vlaanderen - al dan niet in tandem met Nederland - gastland zou kunnens spelen op de Frankfurter Buchmesse in 2015.

In de marge van deze jaarlijkse hoogmis van het Vlaamse letterenbeleid kregen Dirk Leyman en Hans Cottyn de Parnassusprijs omwille van hun inzet voor De Papieren Man, de literaire nieuwsblog die er na vijf jaar afgelopen zomer een punt achter zette.

De Parnassusprijs werd voor de vierde keer uitgereikt en is bestemd voor literaire spelers achter de schermen die toch heel wat nuttige arbeid verrichten om de schone letteren extra zichtbaarheid te geven. Vroegere laureaten waren onder anderen Ronald Soetaert van Stichting Lezen en Gerd Seghers van het literaire tijdschrift 'Revolver' dat ondertussen ook is opgehouden te bestaan.

Frank Hellemans

Onze partners