P.C. Hooft-prijs gaat naar Henk Hofland

14/12/10 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Boekenjournaal 7: van eksteroog tot liefdesverdiet, voor elke kwaal bestaat er wel een boek dat de pijn kan verzachten.

P.C.Hooft-prijs gaat naar Henk Hofland

De P.C. Hooft-prijs gaat dit jaar naar Henk Hofland. Hij is journalist, commentator, essayist, columnist en romancier. Zijn specialiteit is het scherpzinnige, journalistieke essay. Hofland wist de jury met zijn veelzijdig werk te bekoren en sleepte de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs in de wacht ter waarde van 60 000 euro. De prijs voor het essaywerk van Hofland zal uitgereikt worden in het Letterkundig Museum op 19 mei 2011. Dit is twee dagen voor de sterfdag van Gouden Eeuw-coryfee P.C. Hooft. Het juryrapport laat weten dat Hoflands oeuvre, waarin de maatschappelijke toestand wordt gepeild, getuigt van "ijzeren discipline". De bekendste werken van Hofland zijn ondermeer 'Tegels lichten', 'Orde bestaat niet', 'We passeerden het vrijheidsbeeld' en 'De elite verongelukt'. Het romaneske werk van Hofland kan ook teruggevonden worden onder het pseudoniem S. Montag.

De Boekendokter For Life

Voor 'Music for Life' richt Cobra.be een 'Boekendokterkabinet' op in de boekhandel 'De Groene Waterman'. In het weekend van 18 en 19 december zullen "patiënten" de Boekendokters kunnen raadplegen. Uit het idee dat boeken mensen helpen in het leven, ontstond het concept van het 'Boekendokterkabinet'. In het kabinet staan bekende auteurs en lezers paraat met literair levensadvies. "Patiënten" beslissen zelf hoeveel ze voor de raadpleging betalen. De opbrengst gaat integraal naar 'Music for Life'. Boekendokters van dienst zijn Elvis Peeters, Thomas Blondeau, Jelle Van Riet, Jos Geysels, Eva Brems, Louis Van Dievel en Erik Vlaminck. Cobra.be organiseerde op de boekenbeurs ook al een 'Boekendokterkabinet' dat de verdwaalde boekenbeursgangers bijstond met raad en daad.

Connie Palmen schrijft boek over overleden echtgenoot Van Mierlo

Connie Palmen schrijft momenteel aan een roman over haar overleden echtgenoot Hans van Mierlo. Palmen en Van Mierlo hadden elf jaar lang een relatie. D66'er Van Mierlo stierf op 11 maart van dit jaar op 78-jarige leeftijd. Palmens roman over Van Mierlo zou op de symbolische datum van 11 november gepubliceerd worden. Dit is de dag waarop de schrijfster en Van Mierlo twee jaar geleden in het huwelijk traden. De titel waaronder de roman zal uitgebracht worden en de verhaallijn zijn nog niet bekend. Het is de tweede keer dat Connie Palmen een boek over een overleden echtgenoot schrijft. Het boek 'I.M' ging over haar toenmalige man en journalist Ischa Meijer die stierf in 1995.

Evelien Van Oost

Onze partners