Overspelige bijbel voor 58.000 euro

Vandaag een boekenjournaal over een bijbel die zondigt en een intense uitreiking van de Jeruzalem Prize.

Overspelige bijbels

Een handelaar in oude boeken uit San Fransisco, biedt een bijbel aan voor 80.000 dollar of ongeveer 58.000 euro. Het gaat hier om een zeldzame editie van de zogenaamde ‘Wicked Bible’. De bijbel uit 1631, beschikt over een ongewone zetfout. Bij de opsomming van de tien geboden in het boek Exodus werd het woordje ‘not’ bij vergissing weggelaten, waardoor je leest: ‘Thou shalt commit adultery’. Dit exemplaar van het meest verkochte boek aller tijden, is een herdruk van de ‘King James Bible’ uit 1611. Na de vertaling werd de fout niet meteen opgemerkt, waardoor er enkele exemplaren van de ‘Wicked Bible’ verspreid werden. De meeste boeken werden verbrand, de uitgevers van het overspelige boek kregen boetes en verloren hun licentie. Cambridge University en de University of Toronto tonen op dit moment zeldzame exemplaren uit hun archief. Het is niet duidelijk hoeveel overspelige Bijbels er nog overblijven.

Van Gogh wordt stripfiguur

De stichting EurEducation publiceert op 3 maart een stripalbum over Vincent van Gogh (1853-1890). Het boek, dat als biografie moet tellen, zal bestaan uit 48 pagina’s en krijgt de naam: ‘Vincent van Gogh. De worsteling van een kunstenaar.’ Vlaams stripauteur Marc Verhaege, o.m. bekend van ‘Suske en Wiske’, werkte hiervoor samen met scenarist Jan Kragt. Zij kregen de steun van het Van Gogh Museum, met de bedoeling om alles zo realistisch mogelijk te portretteren. Met deze samenwerking wil het museum het oeuvre en het leven van de Nederlandse kunstschilder toegankelijker maken voor jongeren. Aan het stripboek wordt ook een lespakket verbonden.

McEwan haalt uit naar Israëlisch beleid

Winnaar van de Jeruzalem Prize, Ian McEwan (1948), zorgde voor heel wat commotie toen hij in Israël de literaire onderscheiding in ontvangst nam. De Engelse auteur maakte van de uitreiking gebruik om kritiek te geven op het beleid van de Israëlische regering. Meer bepaald over de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Volgens The Guardian had McEwan het over een “groot, vanzelfsprekend onrecht dat in de lucht hangt”. Verschillende schrijvers adviseerden McEwan om niet naar Jeruzalem te gaan, maar dat was vergeefse moeite. “Het is nihilistisch om van de Gazastrook een gevangenis te maken. Het nihilisme heeft een tsunami van beton uitgestort rond de bezette gebieden”, waren enkele opvallende zinnen uit zijn toespraak. Hiermee benadrukte hij zijn wens om een einde te maken aan de bouw van meer vestigingen en het kopen van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. In het publiek zaten onder meer Israëlische president Shimon Peres, minister van Cultuur Limor Livnat, en de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat. De Jeruzalem Prize is het culturele hoogtepunt van de International Jeruzalem Book Fair. De prijs wordt toegekend aan een schrijver wiens werk het best het idee van “de vrijheid van het individu in de samenleving” benadrukt. Ian McEwan schreef o.m. ‘Atonement’, ‘Zwarte Honden’ en ‘Solar’.

Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content