Op Manuscripta start boekennajaar 2010

02/09/10 om 17:24 - Bijgewerkt om 17:24

Dit weekend barst het nieuwe boekenseizoen in Nederland los. Op Manuscripta in Amsterdam presenteren de uitgevers hun aanbod.

Bekendmaking van de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs. De eerste interviews met auteurs over hun te verschijnen boek. Uitreiking van de Selexyz Debuutprijs. De presentatie van de eerste grote titels van het najaar.

Manuscripta, de opening van het boekenseizoen, viert dit weekend pas zijn vierde editie. Toch heeft het evenement in de Westergasfabriek in Amsterdam al zijn naam gevestigd als een enerverend boekenfestival met een volgepakt programma dat zeer de moeite waard is.

Het beste bewijs van het succes is de uitbreiding. Dit jaar duurt Manuscripta voor het eerst drie dagen. Op zondag was het publiek al de hele dag welkom en op maandag de media, boekverkopers, bibliothecarissen en andere professionals in het boekenvak. Nu is er ook op zaterdag een avondvullend programma.

Dan spreken enkele grote namen van de Nederlandse literatuur met een beroemde auteur uit het buitenland. Zo wordt Adriaan van Dis, wiens nieuwe roman 'Tikkop' over twee weken verschijnt, geïnterviewd samen met Meir Shalev.

Op zondag volgt dan de grote dag. Hier spreken meer dan honderd auteurs over hun nieuwe werk. Van Jan Siebelink, Tomas Lieske en Herman Koch tot P.F. Thomése, Kees van Kooten en Tommy Wieringa.

Hoogtepunt is, aan het eind van de middag, de presentatie van de eerste grote titel van het najaar: 'Vaslav' van Arthur Japin. De auteur van 'Een schitterend gebrek' wordt anderhalf uur voor publiek geïnterviewd over balletdanser Vaslav Nijinski.

Toegang kost voor de zondag alleen 10 euro. De bezoekers zullen dit bedrag plus de reiskosten uit Vlaanderen er makkelijk uit kunnen halen dankzij de talrijke boeken, tegoedbonnen en andere cadeaus die uitgeverijen op hun stands uitdelen.

Wie toch liever thuisblijft kan vanaf 14 uur naar 'De Avonden' van Radio 6 luisteren, die een live-programma uitzendt vanaf Manuscripta.

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners