Oorlogspaspoort James Joyce wordt geveild

Het paspoort dat schrijver James Joyce en zijn gezin tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten, wordt op 14 juli bij Sotheby’s geveild.

Het paspoort werd op 10 augustus 1915 uitgegeven door het Britse consulaat in Zürich. Joyce had in 1904 samen met zijn geliefde Nora Barnacle Ierland verlaten en was in de Italiaanse stad Triest beland.

Toen Italië in 1915 de oorlog verklaarde aan Oostenrijk zag Joyce zich gedwongen naar Zürich in het neutrale Zwitserland te verhuizen.

Opvallend is dat Barnacle vermeld wordt als zijn echtgenote, terwijl ze pas in 1931 trouwden. Ook zoon Georgio en dochter Lucia zijn staan op het paspoort als leden van het gezin. Als beroep vulde Joyce leraar in en bij ‘speciale bijzonderheden’ dat hij een bril droeg.

Aan de hand van de douanestempels zijn de omzwervingen van het gezin tijdens WOI te volgen. Zo was het gezin onder meer in Trieste, Zürich, Parijs en Londen. In de jaren tijdens en na de Grote Oorlog werkte Joyce aan zijn wereldberoemde “Ulysses”.

Ook na afloop van de Eerste Wereldoorlog blijft de familie Joyce niet lang op dezelfde plaats. Aanvankelijk keren ze terug naar Trieste waar Joyce, net als voor de oorlog, Engelse les gaat geven. Maar dat blijft hij niet lang doen. In 1920 besluit hij dat het beter is voor zijn literaire carrière om naar Parijs te trekken.

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moet Joyce weer vluchten en opnieuw trekt hij naar het neutrale Zwitserland waar hij een jaar later overlijdt.

Het paspoort komt uit de collectie van een privéverzamelaar. Naar verwachting zal het tussen 50.000 en 70.000 pond (55,500 en 78,000 euro) opbrengen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content